Orbán: május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

2021. április 9. 08:15 2021. ápr. 9. 08:15

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút péntek reggel.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a mostani járványban a brit mutáns pusztít. Ugyanaz a vírus, de más a tűzereje. Most a zárásokkal nem lehet visszaszorítani a vírust – tette hozzá. Az izolálás csak lassítani tudja a terjedését, de megsemmisíteni csak vakcinával lehet − hangsúlyozta.

A kormányfő arról beszélt, hogy a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat, míg most olyan helyzetben élünk. Filmekben lehet ilyet látni, mint ami most van. Az embereknek pedig a háborúból előbb-utóbb elegük van – tette hozzá. Orbán Viktor úgy fogalmazott, mindenki békés életre vágyik. A kérdés, hogy mikorra jutunk el oda, ahol most a britek vannak.


 

Ahhoz, hogy legyőzhessük a vírust, regisztrálni kell, és mára már több mint 4 millió ember regisztrált. Ez azonban még kevés, ezért kampányt indítunk, hogy még többen regisztráljanak. Már 2,7 millió embert oltottunk be, és május elejére 4 millió lesz a beoltottak száma – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette, hogy május elejétől számítva 10 naponként egymillió oltást tudunk majd beadni, így június elejére 7 millió beoltott lehet, de ehhez elég regisztrált kell. Orbán Viktor elmondta, hogy a labdarúgó EB-elejére mindenkit beoltanak, aki regisztrált.

A kormányfő elmondta, hogy egy óvatos lépést tettünk ezen a héten. Orbán Viktor mindenkinek köszönetet mondott, amiért betartották az este 8 órakor kezdődő kijárási tilalmat. Az emberek példás fegyelemmel tartották be a korlátozásokat – szögezte le.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az ország egyik legfőbb logisztikai akcióját irányítják most az oltások megszervezésével. Az egész egy nagyon bonyolult folyamat – mondta. Önmagában nézve sem rossz a teljesítményünk, de összevetve az uniós országokkal, Magyarország messze megelőzve vezet – emelte ki.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 90 százalék fölött van a 65 év felettiek beoltása. Az elejétől fogva bíztam benne, hogy ez sikerülni fog – tette hozzá. Az idősek életveszélyben voltak, és ember nem tudta megmondani, hogy ha a 65 év felettiek megkapják a vírust, akkor mi fog történni. Brüsszelben az történt, mint a migrációnál és a kerítésépítésnél: mire észbe kaptak, addigra bent voltak – mondta a kormányfő. Csak a magyaroknak volt a helyén az eszük − hangsúlyozta.

A vakcinák esetében mondtuk, hogy nem csak az árat, hanem az időpontot is figyelembe kell venni. A kínai és orosz vakcina esetében is ugyanolyan támadásokat kapott az ország, mint a kerítésépítés idején. Most pedig Bajorország orosz vakcinát akar rendelni – mondta.

A miniszterelnök úgy látja, jól döntött az ország, és hiába vannak nálunk nagyobb országok, nekünk kell vállalni a döntés felelősségét. Orbán Viktor szólt arról is, hogy Magyarországon sokkal nagyobb a bizalom az oltásokkal kapcsolatban, mint sok nyugati országban. Még nincs döntés a 16-18 évesek oltásáról.

Kifejtette:úgy döntött az Operatív Törzs, hogy

a középiskolák csak május 10-én nyitnak és csak írásbeli érettségi lesz.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy ha elérjük a 4 milliós létszámot május elejére, akkor nyithatnak a szállodák, éttermek, és a közösségi események. Most egyelőre az iskolák újranyitása következik – tette hozzá.

A baloldal oltásellenes, és ez nem képezheti vita tárgyát – mondta a kormányfő. A baloldal beadott egy országgyűlési határozatot arról, hogy tiltsák be a kínai és orosz vakcinát, ez egy tény. Ha ezt a parlament elfogadta volna, sokkal többen haltak volna meg. Az csak a képmutatás része, hogy magukat beoltatják, és az embereket lebeszélik – tette hozzá.

Petry Zsolt kirúgásáról azt mondta a kormányfő, hogy Németországot nem minősíti, éppen elég bajt okoz, hogy Németország minősítget minket. Azt le lehet vonni, hogy a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki hangot ad a véleményének, azt megbüntetik – tette hozzá.

Az elvi kérdésekenk túl nagyon fontos, hogy itt egy magyar emberről van szó. Magyarország ma egy sikeres ország akar lenni, és ezt akkor lehet elérni, ha betartjuk a legfontosabb törvényeket, így egyetlen magyar sincs egyedül, Petry Zsolt sincs egyedül – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy a válogatott körüli nyilatkozat miatt alakult ki ez a helyzet.

A válogatott sportolókra lányaink és fiainkra tekintünk, így nem mindegy, milyen állapotok vannak a válogatott körül – mondta. Hozzátette: most a válogatott egység megbomolhat a csapatban, illetve a csapat és a szurkolók között, ezt az egységet helyre kell állítani, ez pedig a szövetségi kapitányon és a csapatkapitány Szalai Ádámon múlhat.