Orbán: "május végén visszaadhatjuk a különleges felhatalmazást"

2020. május 15. 13:36 2020. máj. 15. 13:36

Március 11. óta veszélyhelyzet van Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ez azt jelenti, hogy a kormány a törvényektől eltérő módon alkothat rendeleteket, amiket aztán végre is hajthat sürgősséggel. A rendeletek meghosszabbítása, a "felhatalmazási törvény" kapcsán a kormány és az ellenzék egymásnak ugrott, mert utóbbi nem akart korlátlan időre szólóan pluszhatalmat adni a Orbánnak. Ennek lehet május végén vége, bár a rendes parlamenti munkában ugyanúgy megmaradt a kényelmes kétharmada a Fidesznek.

Az MTI rövidhíre szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban tartott megbeszélést Aleksandar Vucic szerb államfővel, és az ezt követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a járvány miatti különleges felhatalmazását a parlamentnek.

Orbán az MTI híre szerint arra emlékeztetett, hogy a Magyarországon megalkotott különleges jogrend hatalmazta fel a kormányt és vezetőjét a járvány miatti súlyos, nehéz döntések gyors meghozatalára. A kabinet a felelősséget vállalta, a döntésekből pedig még két-három meghozatala van hátra - közölte.

A különleges felhatalmazás visszaadása után "mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért" - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy értékelt: azok az országok, amelyek jó jogköröket adtak a kormányoknak, sikeresebben kezelték a járványválságot, mint azok, amelyek nem léptek ki a szokásos politikai döntésmechanizmusból - áll az MTI hírében.

Orbán Viktor március 11-én rendelt el veszélyhelyzetet az ország egész területére, ennek kapcsán a kormány által hozott rendeletek hatályát (amelyek 15 napig vannak törvény szerint érvényben veszélyhelyzet alatt) akarta meghosszabbítani március végén a "felhatalmazási törvénnyel". Az ellenzék azonban csak úgy lett volna hajlandó ezt megszavazni, ha a kormány időbeli garanciát adott volna, vagyis hogy adott idő múltán (60-90-120 nap) a parlament összeült volna és szavazott volna a rendkívüli helyzetben hozott rendeletek kapcsán. Ezt azonban a Fidesz nem akarta, hanem erőből megoldva a dolgot, a kétharmados többségével élve megszavazta a saját elképzelését.

Forrás: Pécsi STOP/MTI