Orbán: Ne számítsunk komoly lazításra

2020. december 4. 08:00 2020. dec. 4. 08:00

Orbán Viktor péntek reggel ismét a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt, ahol a koronavírus miatti szigorú szabályok lazításai is szóba kerültek.

Ma egy másik tudóscsoporttal, az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal egyeztetek, majd szombaton lesz még két-három találkozó, ahol már gazdasági szakemberekkel is tárgyalok. Vasárnap pedig egy megbeszélés készíti majd elő a hétfő reggel 6 órakor kezdődő operatív törzs-ülést, ahol döntés születhet a december 11. utáni szabályokról és a karácsonyi időszakról - mondja a miniszterelnök. 

"Annyit elárulhatok, hogy a tudósaink egyelőre elleneznek bármilyen komolyabb lazítást" 

- mondta Orbán. 

A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy kik kapnak majd először vakcinát. 

'Először az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos betegek fogják megkapni a vakcinát, utánuk jön majd mindenki más"

 - mondja a miniszterelnök. 

A miniszterelnök emellett beszélt az EU-s költségvetési és Next Generation hitelprogram vétójáról, amelyből német "ajánlatra" akár ki is hátrálhat Lengyelország, erről egyébként itt a Pécsi STOP-on is beszámoltunk. Orbán Viktor kilátásba helyezte, hogy a pénzügyi csomagban (Next Generation) lehet megegyezés, de a hozzá kapcsolt politikai törekvésekben nem.

"A politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági eljárásnak nevezünk, vitassuk meg később. Sem Lengyelország, sem Magyarország nem fogad el olyan megoldást, amit a másik ország nem fogad el"

- szögezte le, vagyis a két ország szerinte együtt fog mozogni.

Orbán visszavonul, hajlandó lenne elfogadni az unió költségvetését

„Lehet, hogy a magyarok nincsenek annyian, mint a németek, de nem most jöttünk le a falvédőről” 

A miniszterelnök így foglalta össze az eddigieket:

„Az Európai Uniónak most kell elkészítenie a következő hét évre a költségvetését. Közben meg kell segítenie a járvány miatt bajba jutott országokat. Emellett egyes országok még egy plusz jogszabályt fűznének hozzá a csomaghoz „jogállamiság címen”. Ezt mi nem tudjuk elfogadni. Ugyanakkor időt sem szeretnék veszteni. A költségvetést és a helyreállítási alapot el tudjuk fogadni, a jogállamisági rendeletet tegyük félre későbbre! Ez a mi javaslatunk, a lengyelekkel erről állapodtunk meg: azonos álláspontot fogunk képviselni"

Orbán Viktor hozzátette:

„A mostani szabály az, hogy az unióban nem lehet többségi döntéssel egy tagállamat sem rákényszeríteni olyanra, amit nem akar, de most a bizottság részéről előkerült egy bevándorlási javaslat, amit a másik kettővel együtt át akarnak vinni. 34 millió migránsnak akar lakást, letelepedést, és állampolgárságot adni. Ezt mi a kezdetektől elleneztük.”