Orbán számításai ártanak az országnak

2023. január 29. 15:05 2023. jan. 29. 15:05

Hungarikumnak nevezte a nemzeti konzultációt interjúnak álcázott legutóbbi rádiós szózatában a miniszterelnök. Azzal érvelt, hogy a legtöbb demokráciában csak négyévente kérdezik meg az emberek véleményét, Magyarországon azonban többször. Orbán Viktor nem tartotta lényegesnek, hogy viszonylag kevesen vettek részt ezen a felmérésen, úgy vélte, csak azok számítanak, akik éltek az eséllyel, hogy kifejtsék véleményüket.

Magyarország mindig is matematikai nagyhatalom volt. Remek elméleti és gyakorlati szakemberek gazdagították a tudományt felfedezéseikkel és megoldásaikkal. A jelek szerint a jelenlegi hatalom megirigyelte sikereiket és most egy különleges számítással igyekszik hozzájárulni a magyar matematika világhíréhez.  

Az utcákon járva, vagy akár némely sajtótermékeket fellapozva mindenkit arcul csap egy szám: 97. Mellette a százalék jele, alatta és fölötte pedig hatalmas betűkkel, nehogy valaki másra gondoljon, ott a magyarázat is. „A magyarok döntöttek”, ennyien mondtak nemet a szankciókra. Ezzel aztán már lehet a nagyvilágban büszkélkedni, hiszen a hungarikumnak számító nemzeti konzultáció ilyen arányban erősítette meg az uralkodó párt és kormányának politikáját. 

Kit érdekel ezek után, hogyan jött ki ez a 97. Hogy a több mint 8 millió választásra jogosult magyar állampolgár közül mintegy 1 millió 400 ezer küldte vissza a kérdőívet. Már legalábbis, ha hinni lehet a kormányzati kommunikációnak, mert aligha van módjában bárkinek is ellenőrizni e közlés valóságtartalmát. Ezen az alapon mondhattak volna 3 milliót is, de tény, ez a szám inkább hihető. 

De még csak nem is ezzel van a legnagyobb baj. A matematikával foglalkozók könnyen kiszámolhatják, hogy nincs itt semmilyen csoda, a nemzeti együttműködés rendszerének működtetői aligha tudták megváltoztatni a tudomány alapvető téziseit. A 97 százalék – minden látszat ellenére – nem a magyarok 97 százalékát jelenti, hanem csak azokét, akik részt vettek e hungarikum újabb szakaszában. Ha ugyan igaz, amit a szervezők most mondtak.     

Ám itt következik a csavar, amely igazán arcul csaphatja az ország népét.  A vezér ugyanis azt mondja – és mindenki tudja, az ő szava számít igazán –, hogy persze lehet arról polemizálni, sok vagy kevés ez az 1,4 millió ember. De ez – szerinte - egyáltalán nem lényeges. Hanem itt az a fontos, hogy aki élni akart a lehetőséggel, az élt, aki pedig nem, az rábízta a döntést a többiekre.

Ez a fideszes matematika. Nem először derül ki, hogy így gondolkodnak, de azért mindig mellbevágó. Előzménye – még Orbán Viktor kormányzásának első ciklusából – az a kijelentés, miszerint a parlament ellenzék nélkül is működik. 2010 óta pedig e tételt igyekszik igazolni a kétharmados többség minden szavazásnál. Az nem számít, hogy legtöbbször úgy szerezték meg a mandátumok kétharmadát, hogy a szavazók alig fele, a választásra jogosultak pedig jóval kevesebb mint fele voksolt rájuk. A hivatkozási alap mindig megvan. 

A jelenlegi hatalom már régóta kirekesztette a nemzetből azokat, akik másképp gondolkodnak, mint ők. Nem számítanak. Az sem számít, hogy milyen megfontolás vezette azt a több mint hat és fél millió embert, aki most nem akart részt venni a nemzetinek és konzultációnak nevezett és fideszes módra sokadszorra megtartott közvélemény-kutatáson. Ebben a matematikában csak a jelentős kisebbségnek – az 1,4 milliónak és a tőlük származó 97 százaléknak – van jelentősége. 

„Magyarország miniszterelnöke” legutóbbi rádiós szózatában – többek között – így azt is értésre adta, hogy csak annak a kisebbségnek a vezére akar lenni, amely a konzultációs kérdőívvel megerősítette, hogy egyetért politikájával. Ezt figyelembe véve tessék tehát többi kijelentését is kezelni. Amikor a magyar nemzeti érdekről, vagy amikor a szankciók hatásairól beszél. Amikor Brüsszelt és a hazai baloldalt igyekszik befeketíteni, továbbá amikor rendszere „demokratikus teljesítményét” dicséri. De legfőképpen, amikor saját magát a béke egyetlen és valóságos hívének próbálja beállítani, szemben mindazokkal, akik háborúba sodornák Magyarországot. 

Az interjúnak álcázott péntek reggeli szeánsz és mellé a 97 százalékos kampány minden korábbinál világosabban mutatja, hogy ennek a rendszernek és különösen vezetőjének egyetlen szavát sem lehet már elhinni. És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy saját álomvilágát vetíti ki a valóságra, vagy tanácsadói vezetik félre, netán barátainak vélt külföldi politikusok igényeinek igyekszik megfelelni. Magyarország miniszterelnöke már régóta nem képviseli hazája összes polgárát, s ennek most már egyre gyakrabban hangot is ad. Ezzel pedig mind többet árt annak az országnak, amelynek vezetésére – a fideszes választási matematikának is köszönhetően – felhatalmazást kapott.

Előbb vagy utóbb mindebből le kell vonni a megfelelő konzekvenciákat.     

 

Forrás: hirklikk.hu