Orbánék a hitoktatók béremelésével tovább gerjesztik a feszültséget

2022. november 30. 05:30 2022. nov. 30. 05:30

A szocialisták szerint a meghosszabbított veszélyhelyzet első lépéseként a kormány dönthetne a pedagógusok azonnali béremeléséről. Az MSZP követeli, hogy a hitoktatóknak biztosított kiegészítő béremelést azonos mértékben terjesszék ki minden pedagógusra!

A párt közleménye szerint hetek, hónapok óta nem csitulnak a kedélyek az oktatásban érintett szülők, diákok, pedagógusok körében. A közösen megfogalmazott, a helyzetet legalább minimálisan javító kilenc pont egyike a tanároknak a hivatásukhoz méltó béremelés biztosítása. A párt szerint a kormány mindeddig azzal a cinikus válasszal hárított, hogy a béremelés Brüsszeltől függ.

Az MSZP szerint most újabb méltatlan megkülönböztetésre került sor: a kormány nagy hirtelen, rendeletben biztosított újabb 61.000 Ft/fő támogatást a hitoktatóknak az eddigi, átlagbér alapú támogatáson felül. „Érdekes módon, a 2023-as költségvetési törvényben már eddig is megduplázták (13 milliárd forint) a hitoktatásra jutó állami támogatást. További szépséghibája ennek a döntésnek, hogy a 2023-as költségvetési törvényben még az az újabb tíz százalékos pedagógusi bérpótlék sem szerepel, amire minden kormánytag sűrűn hivatkozik” – fogalmaz a közlemény.

Az MSZP szerint miközben a kormány prioritásként kezeli a hitoktatók bérének emelését, azt sem akarja tudomásul venni, hogy ezzel a lépésével az eltérő mértékű juttatások miatt tovább gerjeszti a feszültséget egy adott iskolán belül is. Külön „érdekesség”, hogy a hittan tanításáról nincsen semmilyen nyilvántartás: sem a minisztérium, sem az Oktatási Hivatal nem tudja azt sem, hányan járnak hitoktatásra – zárul a szocialisták közleménye.

Forrás: hirklikk.hu