Orbánék mind a hét szankciós csomagot megszavazták, most a nyolcadikat sem kifogásolják

2022. szeptember 23. 07:29 2022. szept. 23. 07:29

Az Európai Bizottság friss szankciókat készít elő Oroszországgal szemben, jelentette be csütörtökön Ursula von der Leyen elnök. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megerősítette, hogy a tagállami külügyminiszterek felhatalmazták a megfelelő uniós testületeket a nyolcadik szankciós csomag kidolgozására, miután csütörtök reggel rendkívüli tanácskozást tartottak New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének székhelyén.

A Népszava cikke szerint a részletek még nem ismertek, de hírek szerint a közösség újabb ágazatokra — például kettős, vagyis katonai és civil felhasználású technológiákra, valamint luxuscikkekre — terjesztheti ki az exporttilalmat, és további személyeket sújthat vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal. Borrell közölte, hogy reményei szerint az EU27-ek egyhangúlag fogják támogatni a lépéseket. 

 

Az Euractiv című brüsszeli hírportál által idézett EU forrás szerint Magyarország nem támasztott kifogást a New York-i találkozón.

Sajtóhírek szerint a tervezett intézkedések között szerepelhet az elcsatolt ukrán területek szankcionálása is, az oda irányuló kereskedelem, turizmus és pénzügyi műveletek betiltása. Szó lehet az orosz olaj árának maximalizálásáról, összefogásban a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoporttal.

Brüsszelben hamarosan megkezdődnek a konzultációk a tagállamokkal a szankciós csomagról, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan, mind a 27 országnak jóvá kell hagynia. Döntés október előtt nem várható.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta Magyarország mind a hét szankciós csomagot megszavazta,

annak ellenére, hogy a kormánypropaganda folyamatosan emlegeti, hogy a büntetőintézkedések mennyi kárt okoznak az EU-nak és az országnak. 

A magyar diplomácia eddig két esetben fenyegetett a megállapodás megtorpedózásával: először az orosz olajembargóról született egyezség, majd a Kirill, orosz pátriárka elleni szankciók megvétózását helyezte kilátásba. A tagállamok mindkét esetben engedtek: Magyarország — két másik országgal egyetemben — felmentést kapott az olajembargó végrehajtása alól, Kirillt pedig levették a feketelistáról.

Szeptember elején Budapest a szankciós lista féléves megújításának blokkolásával fenyegetett, ha az EU nem ment fel három orosz oligarchát a büntetőintézkedések alól. Később elállt a követelésétől, miután a tagállamok ígéretet tettek, hogy márciusban visszatérnek a témára. A fenyegetést a Külügyminisztérium azzal magyarázta, hogy „egyes személyek és entitások szankciós listán történő szerepeltetése nem kellően megalapozott”. 

Forrás: hirklikk.hu