Orbánt és a maffiát is vonzza az uniós „ingyenpénz”

2021. május 18. 18:26 2021. máj. 18. 18:26

A 750 milliárd eurós égi manna mágnesként vonzza a nepotista kormányokat, így főleg az Orbán-kabinetet, de igencsak érdekli az olasz maffiát is – írja a Le Figaro csak előfizetőknek olvasható cikkében. Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője – aki tucatnyi társával együtt az EU Bizottságához intézett levélben hívta fel a figyelmet a magyarországi korrupció veszélyeire – most azt mondta: a magyar miniszterelnök barátai, üzletfelei és családtagjai alaposan megszedik magukat az uniós támogatáson.

Budapest még nem ratifikálta az uniós segélycsomagot, mivel erős fenntartásai vannak az ahhoz kapcsolódó jogállami feltételekkel kapcsolatban. Ám a pénzre nagy szükség van, és félő, hogy gyorsítják a kifizetéseket az ellenőrzés rovására. Majd kiderül, mi lesz Dombrovski alelnök ígéretéből, miszerint keményen a tagországok körmére néznek a felhasználás során.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A Delors Intézet egyik elemzője szerint azonban a szükséghelyzetben várhatóan lazítanak a számonkérés szigorán, ami növeli a csalás eshetőségét. Hasonló véleményen van az Európai Számvevőszék elnöke is, aki a tévedéseket és a rossz finanszírozás kockázatát is megemlítette. A testület az idén éppen ezért a jelentések legalább egynegyedében a gazdaságélénkítő programra kíván összpontosítani. 

A számítások szerint évente 179-990 milliárd euró tűnik el kézen-közön az európai alapokból. A Transparency International legutóbb korrupciós indexében az EU-n belül Magyarország, Románia és Bulgária a legkorruptabb. A civil szervezet egyik szakértője szerint hasztalan hirdet zéró toleranciát az Európai Bizottság a közpénzek lenyúlásában, nincs meg a politikai akarat arra, hogy érvényt szerezzen törekvésének.

Az eszközei is korlátozottak, de a meglévő fegyvereket sem veti be a kellő mértékben. Az új jogállami mechanizmus segíthet, feltéve, hogy nem áldozzák fel a politikai kompromisszumért, ami ahhoz szükséges, hogy működjön az unió – írta a Le Figaro.

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: hírklikk