Örülünk és gratulálunk, de büszkék nem lehetünk

2023. október 3. 15:05 2023. okt. 3. 15:05

Hétfő óta tudjuk, hogy az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért Drew Weissmannal megosztva Karikó Katalinnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Mint a Hírklikk is megírta, eddig tíz olyan tudós és alkotó volt, akik Magyarországról indulva szerezték meg a legismertebb kitüntetést, ám közülük nyolcan hazájukat elhagyva érték el eredményeiket, csupán Szent-Györgyi Albert és Kertész Imre érdemelte ki itthoni munkásságáért a díjat. Karikó Katalin a tizenegyedik – és egyben az első magyar Nobel-díjas nő.

A büszkeség most a legtöbbet használt magyar szó, aki csak teheti, közös fotót posztol a friss magyar Nobel-díjassal. Orbán Viktor a Facebook-oldalán „Magyar nő a világ tetején” feliratú közös képpel reagált a magyar tudósasszony kitüntetésére, „Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!” – írta a fotó fölé. Novák Katalin bőbeszédűbb volt, mint a miniszterelnök. „Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg. Köszönjük, Katalin! Gratulálok a Nobel-díjhoz” – írta közösségi oldalán az államfő.

Természetesen őszintén örülünk, és szeretettel gratulálunk, valamint további szakmai sikereket kívánunk Karikó Katalinnak. Büszkék azonban nem lehetünk, a tudósasszony nem azért nyerte el a Nobel-díjat, mert honfitársunk, azaz, magyar. Ő nem származásának, hanem saját tehetségének, kitartásának és tudásának köszönheti a rangos elismerést. És persze azoknak, akik Németországban, majd az Egyesült Államokban egyengették az útját, pénzzel és lehetőségekkel segítették a munkáját. Nem önzetlenül persze: a világnak vannak olyan részei, ahol tudják, hogy a tudományra költött pénz befektetés. Hasznot hoz, vagyis, előbb-utóbb busásan megtérül. Normális üzemmenetben ez nálunk, Magyarországon is így volna, de idehaza egy ideje másfajta szelek fújnak. Európa egyik legrangosabb egyetemét, a CEU-t egyenesen Bécsbe száműzték, számos kutató és tudós külföldön keresi és találja meg boldogulását.

2021 januárjában, a Covid-járvány idején Orbán Viktor magyar vakcinának nevezte a Pfizer készítményét, amelynek feltalálásában Karikó Katalin is oroszlánrészt vállalt. „Amerikai pénz, magyar ész”, mondta akkor a miniszterelnök, aki mindehhez még hozzátette: „Büszkék lehetünk a tudósasszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam”.

Tahóság a köbön. Ezzel a lendülettel fehércselédnek is nevezhette volna az akkor már világhírű, de még nem Nobel-díjas magyar tudóst. Fehérnépnek, asszonypajtásnak, vagy, ahogyan Kövér László házelnök gondolkodik a nőkről, olyan lénynek, akinek 2-vel kezdődik a személyi száma.

2021 júliusában az MTI egyetlen sort sem írt Karikó akkori kitüntetéséről, pedig a koronavírus elleni vakcina egyik feltalálója rangos elismerést kapott: a Carnegie Alapítvány a Great Immigrant/Great American 2021 díjat adományozta az Orbán Viktor által kisújszállási asszonyságnak nevezett Karikónak. A magyar tudós mellett a többi között az Angliában született Helen Mirren színésznőt, az egykori Szovjetunió polgárát, Ilya Kaminsky írót, a négyszeres olimpiai bajnok Olga Korbutot, vagy például az indiai Kamlesh Lullát, a NASA vezető tudósát is díjazták. Karikó 33 „bevándorlótársával” együtt érdemelte ki a kitüntetést, összesen 30 ország 34 személyiségét tüntették ki. 

Amerika ugyanis büszke a bevándorlóira. Nem is tehetne mást, hiszen az országot bevándorlók alapították, tették naggyá és sikeressé. Nyilván nem mindenki hoz hasznot új hazájának, de ahol megadják az esélyt a tehetségeknek, ott sokszorosan megtérül a tisztességes hozzáállás. Nem véletlen, hogy a magyar Nobel-díjasok sem szülőhazájukban, hanem Amerikában tudtak olyan eredményeket felmutatni, amelyek méltóvá tették őket a kitüntető címekre.

Karikó Katalinnak el kellett hagynia a hazáját, hogy az lehessen, aki végül Amerikában lett. Ha itthon marad, nem kizárt, hogy egy volna a fizetésükkel és a munkakörülményeikkel elégedetlen kutatók közül, olyan ember, aki mélyen képességei és lehetőségei alatt teljesít. Persze, tudjuk, sokféle magyar ment ki Amerikába, jók és rosszak, tehetségesek és ostobák, de az ország mindegyiküket befogadta és megadta nekik a lehetőséget, hogy segítsék új hazájukat. 

Örülünk a megérdemelt elismerésnek, nagyon sok szeretettel gratulálunk, de büszkék nem lehetünk. Büszkék – ha van miért – a saját teljesítményünkre lehetünk, esetleg családtagjaink, közeli rokonaink, barátaink sikereire. Idehaza a három T lassanként újból azt jelenti, mint az egypártrendszer idején – tilt, tűr, támogat – miközben lehetne más is. Például, hogy tehetség, tudás, teljesítmény.

Karikó Katalin Nobel-díjához – posztolhatnak vezető politikusaink akárhány vele készült közös fotót – mi magyarok nem sokat tettünk hozzá.

(A cikk megírása után jött a hír egy újabb magyar Nobel-díjasról, Krausz Ferenc magyar fizikusról, aki persze Németországban él és kutat – a szerk.)

Forrás: hirklikk.hu