Orwelli módon vészjósló nevet kap a Fidesz legújabb kreatúrája

2021. április 15. 11:11 2021. ápr. 15. 11:11

Egy új hatóságot tesz meg az állami koncessziók, a bírósági végrehajtók és a felszámolók urává az Orbán-kabinet – ezzel is gyengítve egy jövőbeli nem fideszes vezetést.

Orwelli módon vészjósló nevet kap a Fidesz legújabb kreatúrája: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. De a lényegét tekintve is igazi frankensteini szörnyeteg lesz, ha a Palkovics László innovációminiszter által előadott törvényjavaslat értelmében, októberben életre kel – írja a HVG.

A cikk szerint a szerencsejáték és a dohányzás mint szenvedélybetegséget okozó káros szokások közt még csak-csak kimutatható kapcsolat, s az állami koncessziók általában ezekhez köthetők. A bírósági végrehajtások és a vállalati csődeljárások, felszámolások hozzájuk varrásához azonban már igencsak erős cérnára van szükség – állapítja meg a szerző. Márpedig az új hatóság mindeme területek fölött diszponálni fog.


Az új szerv fölött ott áll majd az Országgyűlés, azonban ahogy a megteremtése, úgy alapjainak átalakítása is csak a szavazatok kétharmadával lenne lehetséges. Előbb-utóbb a Fidesz elveszíti alkotmányozó többségét, ám a mára kialakított gazdasági, választójogi és közigazgatási keretek közt nem úgy tűnik, hogy bármilyen politikai erőnek egyhamar hasonló fölénye lehetne.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Addig a hatóságnak, illetve akár kétszer kilenc évre kinevezett elnökének jogköreit a sarkalatos törvényeknél alacsonyabb rendű jogszabályokkal legföljebb korlátozni lehet, felszámolni nem, a szervezet pedig megmarad mint a hatalmat koncentráló állam az államban.

Forrás: HVG