Őszre kiderülhet, hogy marad-e elég orvos az állami kórházakban

2022. május 23. 12:31 2022. máj. 23. 12:31

A Kásler által leváltott egykori kórház-főigazgató, Csernavölgyi István szerint őszre kiderülhet, marad-e elég orvos az állami kórházakban, mivel május végén véget ér a felmondási tilalom.

A kardiológus Csernavölgyi István, az OTP-s Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Budai Egészségközpont új vezetője a Népszavának adott interjút. Korábban a székesfehérvári Szent György Kórház főigazgatója volt, de két éve, a Covid-járvány első évében Kásler Miklós akkori emberi erőforrás-miniszter statáriális gyorsasággal menesztette.

Csernavölgyi hangsúlyozta, hogy a szolgálati jogviszony a járvány alatt erősen korlátozta az orvosok szabad mozgását. Azonban május végén a felmondási tilalom véget ér.

Elmondta, hogy a Budai Egészségközpont hosszútávú terveit arra alapozzák, hogy „változik a biztosítási környezet, és mindenkinek lesz lehetősége hozzáférni a magánszolgáltatásokhoz akár kiegészítő biztosítással vagy hasonló, öngondoskodási finanszírozással.”

A kérdésre, hogy ez azt jelenti, lesz magánbiztosítás, az orvos azt válaszolta, „Nem látok a jövőbe, csak arra utaltam, hogy mint minden magánszolgáltató, mi is látjuk, érezzük, hogy a váratlan betegség a családoknak milyen súlyos pénzügyi krízist okoz. A Covid-járvány ideje alatt csökkentett kapacitással működött az állami ellátás, ezért érezhetően sokan a magánszolgáltatókhoz fordultak ellátásáért. S ezt a betegek többsége zsebből fizette. Nyilvánvaló, hogy a forrásoldalt, az egészségpénztári és biztosítói környezetet meg kell teremteni a magánszolgáltatások mögé, de ehhez párbeszéd kell a biztosítók, a pénztárak, a kormány és a magánpiac szereplői között is.”

Csernavölgyi István azt is elmondta: náluk jelenleg műtéti típusonként más és más, 140 és 280 nap között változik a várólista. Ők már visszaálltak az eredeti működésre, de őszre újabb hullám, a pandémia megerősödése várható, ami alapvetően befolyásolhatja a várakozási időket is. A várólisták lerövidülésének feltétele, hogy legyenek szakemberek, ami időnként most is nehézséget okoz.

Forrás: hirklikk.hu