Pert nyert az Origo ellen Alföldi Róbert

2022. június 29. 10:57 2022. jún. 29. 10:57

A 2022. június 23-án kihirdetett első fokú bírósági ítélet szerint Alföldi Róbert a személyiségi jog megsértése tárgyában indított perének minden pontját megnyerte a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. ellen.

Alföldi Róbert színművész-rendező első fokon pert nyert a kormányközeli Origo nevű honlapot kiadó New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. ellen, ez a művész Facebook-posztjából derült ki - írja az rtl.hu.

Az ítélet szerint az Origo megsértette Alföldi Róbert jóhírnévhez való személyiségi jogát és ezért bocsánatkérésre, helyreigazításra és sérelemdíj megfizetésére kötelezték a kiadót. A kormányközeli lap korábban egyebek mellett azt állította, hogy Alföldi Róbert nem szabályos eljárásban lett a Nemzeti Színház igazgatója.

Az ítélet szerint az Origónak bocsánatkérés gyanánt ezt a szöveget kell megjelentetnie:

Bocsánatot kérünk Alföldi Róberttől, amiért valótlan állításokat közöltünk róla. Lapunk ellen indított személyiségi jogi perben a bíróság megállapította, hogy Alföldi Róberttel kapcsolatban valótlan tényeket közöltünk és a valóságot hamis színben tüntettük fel. Bocsánatkérésünk mellett az ítélet rendelkező részének jogsértést megállapító rendelkezéseit nyilvános elégtételként alább változtatás nélkül közöljük.

Alföldi Róbert még egy mondatot idézett az ítéletből:

A Kúria Pfv.IV.21.757/2014/3. sz. felülvizsgálati végzése hangsúlyozza: „nem »csökkentett«, hanem éppen nagyobb a felelőssége annak, aki akár alkalmazottként, akár képviselőként a közvélemény tájékoztatásában hivatásszerűen vesz részt.