Péterfalvi a Pegasus-ügyről: a vizsgálat folyamatban van

2021. szeptember 24. 08:15 2021. szept. 24. 08:15

"A vizsgálat folyamatban van" - nyilatkozta a hvg.hu megkeresésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Péterfalvi Attilát azért kereste meg a portál, hogy kiderüljön, hol tart az a vizsgálat, amelyet még szeptemberben indítottak a Pegasus-botrány kapcsán. ANAIH elnöke jelezte, hogy az üggyel kapcsolatban a vizsgálati eljárás végéig információt nem közölnek, arra a kérdésre viszont válaszolt, hogy mikorra várható a vizsgálat lezárása.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Szerinte “még kell legalább másfél hónap”, ami azt jelenti, hogy legkorábban november első hetében zárhatják le azt. Ezt követően ad majd tájékoztatást. Pontosabban adna ő, de már most jelezte, hogy az ügy részleteinek jelentős része titkos, vagyis minősített adat, ezek pedig nem hozhatók nyilvánosságra.

A Pegasus-botrány júliusban robbant ki, mikor a Direkt36 megírta, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni az izraeli kémprogramot Magyarországon is. A célpontként kiválasztottak között voltak tényfeltáró újságírók, a NER-es luxusutakat leleplező fotós, médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is.

Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak.