Piros volt a Zene Háza, nem sárga...

2022. január 24. 07:02 2022. jan. 24. 07:02

Karácsony Gergely főpolgármester távollétében, de számos fideszes notabilitás előtt avatták fel a Magyar Kultúra Napján a Magyar Zene Házát a Városligetben. Az ünnepélyes eseményen ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök és Kásler Miklós miniszter, a műsort pedig egy igazi nagyágyú, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc díjas művész szolgáltatta.

Azt már Orbán Viktor Facebookra feltett videójából tudjuk, hogy Szakcsi a műsora végén a „Piros volt a paradicsom nem sárga” kezdetű, immár fideszes örökzöldből is eljátszott néhány taktust. Ez a nóta valamikor egy népdal volt, mondjuk úgy, egy a sok közül, ám amióta Orbán Viktor is elénekelte - a Magyarország előre megy, nem hátra sorral súlyosbítva - a Fidesz kampánydalává vált. Ezt a dalt tartotta fontosnak eljátszania megjelenteknek Szakcsi Lakatos Béla. Nem tudni, előre megbeszélték-e a Főnökkel, az sem kizárt, hogy valódi meglepetés volt, és Orbán Viktor nem tudott előre arról, hogy mivel kíván kedveskedni neki a zongorista.

Egy ilyen felkérést, amilyennel Szakcsi Lakatost megkínálták, nem könnyű visszautasítani. Különösen, ha a miniszterelnöktől, vagy a környezetétől jön az invitálás. Csapdába kerül ilyenkor a művész, mert ha igent mond, akkor azzal vádolják, hogy a regnáló hatalomhoz törleszkedik, ha visszautasítja a meghívást, megsérti a meghívóit. Akik, lehet, hogy tényleg csak azt szerették volna, hogy színvonalas műsor legyen a Magyar Zene Házának megnyitóján.

Akár ezt is gondolhatnánk, ha nem volnának előzmények. Például az, hogy Szakcsi művész úr tavaly novemberben nem fogadta el a Józsefváros által neki adományozott díszpolgári címet. „Én a politikán felül, vagy inkább kívül állok, és nem akarok a választás előtt semmibe se belekeveredni sem a kormány, sem az ellenzék oldalán”– magyarázta akkor a döntését a jozsefvarosujsag.hu-nak Szakcsi.

Merthogy, Józsefvárosban az ellenzéki Momentum támogatásával megválasztott Pikó András a polgármester, az ő általa felkínált címet utasította el Szakcsi azzal, hogy ő nem politizál, egyik oldal mellé sem áll. „Nekem megvan a saját politikai véleményem, de mivel művész vagyok, nem gondolom, hogy azt bárkivel meg kellene osztanom, legyen ez az én magánvéleményem”– jegyezte meg Szakcsi, aki szerint, ha elfogadja a címet, azzal óhatatlanul azt a látszatot keltené, hogy hagyja a nevét a politika által felhasználni, és ez az, amit a legkevésbé szeretne. „A politika ilyen. Tudom, hogy milyenek a politikusok, én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy lássam, ez hogy működik”– tette hozzá Szakcsi Lakatos, aki most mégis hagyta, hogy a politika használja a nevét.

Itt térnénk vissza a miniszterelnök meghívására. Amelyet, mint volt róla szó, valószínűleg kínos lett volna visszautasítani. De a Piros volt a paradicsom kezdetű dalt eljátszani talán mégsem volt kötelező. Nem valószínű, hogy ez volt a felkérés feltétele, sokkal valószínűbb, hogy Szakcsi művész úr önként és dalolva, saját elhatározásából döntött úgy, hogy Orbán Viktor és a többi megjelent előkelőség örömére eljátszik e dalból néhány taktust.

A helyszínen megjelent úri közönség most bizonyára gazdagabb lett egy élménnyel. Mi, közemberek, akiket nem hívtak meg a pénzünkből épült ház avatására, ismét szegényebbek lettünk egy illúzióval.

Forrás: hirklikk.hu