Putyin szerint a Szputnyik V a világ legjobb vakcinája

2021. január 20. 18:10 2021. jan. 20. 18:10

Putyin utasítást adott a Covid19 oltási kampány tömegessé tételére és felgyorsítására. A tempó növelésének egyik módja, hogy egyebek között bevásárló központokban és az operában is megkaphatják az oltást az erre jelentkezők.

Businessinsider.de  német portál szerzője szerint ehhez egyebek mellett mobiloltási állomásokat rendeznek be bevásárló központokban, és a Helikon operában is, ahol az önként jelentkezők megkaphatják a Szputnyik V orosz vakcinát, amelyet Putyin a világon rendelkezésre álló legjobb oltóanyagnak minősített. Oroszországban a kampány decemberben kezdődött, és hivatalos adatok szerint eddig 1,4 millió ember kapta meg az oltást. 

Mobil oltóállomásokat már korábban is alkalmaztak az országban, mindenekelőtt az influenza elleni védőoltáshoz. A Szputnyik V vakcinát külföldre is szállítják – célországokként a portál egyebek között Magyarországot, Brazíliát és Argentínát említette –, és a gyártási problémákról szóló korábbi hírek után a gyártó most bejelentette, hogy túlteljesíti a célszámokat. Az orosz oltóanyagot két részben kell beadni 21 napos eltéréssel, és az immunitás 42 nap után alakul ki. Oroszország azonban kísérletezik egy light verzióval is, amely egyetlen oltásból áll. 

A klinikai kísérletekben a következő hónapokban derül majd ki, hogy mennyire biztonságos és mennyire hatásos ez a módszer. Jelenleg 150 önkéntes vesz részt a kísérletekben. A hírek szerint a light változat hamarabb hat, viszont rövidebb időre nyújt védettséget. 

Forrás: Hírklikk