Rákosi-kort idéző törvénnyel tiltaná ki a civileket a kormány a határ közeléből

2018. január 17. 15:43 2018. jan. 17. 15:43

Idegenrendészeti tiltást vezetne be a kormány, amellyel az illegális bevándorlást segítő civil szervezetek magyar munkatársait a schengeni külső határok 8 kilométeres körzetéből ki lehetne tiltani. Innen már csak pár lépésre van a rákosista zárt határövezet.

Nem is annyira titkoltan, de a Soros György állítólagos tervével szemben készít törvényjavaslatot a kormány, melyben több pont is eléggé érdekes lesz.

Mindezekről sajtótájékoztatón számolt be Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő (a Soros György által alapított CEU egykori hallgatója). Kovács a sajtótájékoztatón a készülő törvénycsomagot Stop Soros-törvénycsomagnak nevezte egyébként. elmondása szerint a terv az, hogy még a parlamenti benyújtást megelőzően társadalmi vitára bocsátják a törvénycsomagot. (Más kérdés, de az utóbbi 8 évben ezek a társadalmi viták legtöbbször alig néhány munkanapnyi lehetőséget adtak a különféle érintett szervezeteknek, hogy alaposan áttanulmányozzák a javaslatcsomagokat, és megfelelő választ adjanak rá - a szerk.)

Az Index cikke szerint a Stop Soros-csomag három részből fog állni:

  • Az illegális migrációban, a bevándorlás szervezésében résztvevő és azt támogató szervezeteknek kötelező lesz tevékenységükről adatot szolgáltatni az állam felé. Az adatokat bíróságnak adják ki, amikből adatbázis épül. Azon szervezetek, akik ilyen tevékenységet folytatnak, de nem vallják be, azok szankciókra számíthatnak.
  • A nyilvántartáson túl azon szervezeteknek, melyek több pénzt kapnak külföldről, mint Magyarországról, azoknak a külföldről kapott támogatás 25 százalékát illetékként be kell fizetniük az államnak/kormánynak. "A pénzt a NAV fogja beszedni. Ha nem teljesítik az elvárásokat a szervezetek, akkor az ügyészségnek kell akcióba lépnie. Ha az ügyészség jogosulatlan tevékenységet vél felfedezni, akkor bírósághoz fordulnak" - olvasható a cikkben.
  • Létrehozzák az idegenrendészeti távoltartás intézményét: az érintett külföldi állampolgárokat ennek felhasználásával akár Magyarországról is ki lehet majd tiltani. Az érintett magyar állampolgárok ellen alkalmazva pedig a schengeni külső határoknál a határtól számított 8 kilométeres zónából lehet kitiltani. (Pintér Sándor az erről szóló sajtótájékoztatón azt mondta, erre a szabálysértési törvény adhat felhatalmazást.)
  • Csak emlékeztetőleg: 1950. július elsején a hatóságok a magyar-jugoszláv határsávtól számított 15 kilométeres körzetben "a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket léptettek életbe: az állandó itt tartózkodás (az illetékes rendőrkapitányság által kiállított, csak az adott megye területére érvényes) igazolvánnyal, az ide történő belépés pedig (meghatározott településekre érvényes, maximum 90 napra szóló) engedéllyel vált lehetségessé.

    Emellett napnyugtától napkeltéig megtiltották a határvonaltól számított 500 méteres távolságon belüli tartózkodást. A nappali időszakban ott történő munkavégzést a Határőrség engedélyéhez, a határvonaltól számított 50 méteres távolságon belüli tartózkodást pedig a Határőrség külön erre vonatkozó engedélyéhez kötötték" - olvasható Katona Klára cikkében.

    A zárt határövezet 15 kilométeres zónáját 1960-ban csökkentették le 8 kilométerre a Falanszter blog cikke szerint.