Repülőgép landolt a Balaton vizén - utoljára több mint nyolcvan éve történt ilyen

2022. június 23. 04:00 2022. jún. 23. 04:00

Az Aeropark Facebook-bejegyzése szerint több mint nyolcvan éve nem volt arra példa, hogy magyar lajstromjelű hidroplán landolt a Balatonon.

Az Aeroexpress Cessna 206-os gépe kedden délelőtt a sármelléki repülőtérről szállt fel, majd többször megközelítette az erre a célra kialakított pályát – írja az Airportal. A cikk szerint a gép a kissé szeles, felhős időben, 11 óra után jelent meg a Keszthelyi öböl felett, hogy tesztrepülést hajtson végre a Balatonon.

A pilóta, Széchey Márton Airbus-oktatókapitány a megközelítést, a tavi fel- és leszállásokat, a kis- és nagy sebességű vízi manővereket gyakorolta, a tesztrepülést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosította.

A cél most is ugyanaz volt mint februárban, a Dunán végrehajtott tesztrepüléseknek: az Aeroexpress szeretné újra meghonosítani a vízirepülést a hazai tavakon és folyókon. A szakhatóságok bevonásával megszervezett tesztrepülések pedig az ehhez szükséges törvényi szabályozás kialakításában segítenek. 

Az Aeroexpress Kft.-t 2021-ben hozták létre. A cég névválasztása nem véletlen: ez a legendás Aeroexpress Rt.-re utal, amely Magyarország egyik első légitársasága volt, és 1923-ban kezdte meg működését. A cég személy- és postaszállítással foglalkozott a Dunán, illetve a Balatonon. A repülőtéri infrastruktúra fejlesztésével azonban a vízirepülés fokozatosan háttérbe szorult, majd a '30-as évek végére teljesen meg is szűnt.

Forrás: hirklikk.hu