Rezsistopot sürget az MSZP a fideszes megszorítások helyett

2022. szeptember 23. 12:56 2022. szept. 23. 12:56

Az MSZP Parlament elé benyújtott RezsiSTOP javaslatait ismertette a jövő héten kezdődő őszi parlamenti ülésszak előtt pénteki online sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, a szocialisták társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője.

Mint mondta, az MSZP „az igazi baloldal pártjaként” a Parlamentben is azért fog küzdeni, hogy megakadályozza a magyar lakosság kizsigerelését, és hogy a Fidesz ne folytassa a megszorításokat.

„Az embereknek segítség kell, nem fideszes megszorítások!” – jelentette ki, hozzátéve: pártja ezért indította RezsiSTOP programját, „ami jelentősen enyhítené az önök rezsiterheit”.

Mint mondta, a rezsinövekedés elleni javaslataik már a Parlament előtt vannak, csak meg kell őket szavazni.

„Jelenleg ez az egyetlen kidolgozott mentőcsomag, ami segíthet a magyar családokon, a cégeken és önkormányzatokon” – mondta Tóth.

A javaslatok között sorolta, hogy a Paksi Atomerőműben olcsón megtermelt áramot annyiért adják az embereknek, amennyibe az kerül, „a Fidesz-kormány ne nyerészkedjen az áram árán az önök kárára”. Megjegyezte: a Fidesz hetek óta nem válaszol a kérdésükre, hogy a Pakson 12 forintért megtermelt áramot miért adják 70 forintért a magyar családoknak átlagfogyasztás fölött.

Tóth azt mondta: a lakossági gáz árát sem kell a hétszeresére emelni, „hiszen Orbán Viktor és Szijjártó Péter világosan megmondták”, hogy az új, Gazprommal kötött hosszú távú szerződés megvédi a magyar fogyasztókat a gázáremeléstől.

„Ha igazat mondtak és van olcsó orosz gáz, akkor miért emelik hétszeresére az árát?” – tette föl a kérdést. „A Fidesz-kormány ne nyerészkedjen a magyar családok gázszámláján!” – nyilvánította ki.

Mint mondta, a RezsiSTOP keretében azt is kezdeményezték: a magyar családok rezsiszámlájának áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentse a kormány, ahogyan más országok is áfacsökkentéssel segítenek az embereken.

Törvényjavaslatuk vonatkozik a lakossági áram, a gáz, a PB-gáz, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz áfájára – részletezte, hozzátéve: az áfacsökkentés egy család számára akár százezer forintos megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezon alatt.

A szocialisták javasolták azt is: legyen egy mindenkinek járó, lakóhelyhez kötött, létfenntartást biztosító alapszolgáltatás a gáz és áram esetében, mert „nem fagyhat meg senki a saját otthonában! A minimális ellátás télen az élethez való alapjogot jelenti!” – mondta a társelnök.

További javaslatuk, hogy hirdessen a kormány kikapcsolási moratóriumot a lakossági gázra és villanyra, legyen ingyenes az előre fizető mérőórák felszerelése, és töröljék el a visszakapcsolási díjat azoknak, akik törlesztik az elmaradásukat.

A nyugdíjasok védelmében azt javasolják: akik átlagos, vagy annál kisebb nyugdíjban részesülnek, a fűtési szezonban kapjanak legalább havi 10 ezer forint értékű speciális rezsiutalványt; valamint hogy jövő januárban a nyugdíjasok a költségvetési törvényben elfogadott 5,2 százalék helyett 15,7 százalékos nyugdíjemelést kapjanak.

Tóth elmondta: az MSZP RezsiSTOP programja nem csak a családok megmentését célozza, hanem az önkormányzati közszolgáltatásokét és a kisvállalkozásokét is. Ezért kezdeményezték: vegyék vissza az önkormányzatokat, közhasznú szervezeteket, valamint a kis- és középvállalkozásokat a „védett” rezsiellátásba, és az áfacsökkentés az ő rezsiszámláikra is vonatkozzon.

Mint a frakcióvezető rámutatott: eddig sorolt javaslataik csak a „tűzoltást” jelentik, a családok, cégek és önkormányzatok azonnali megmentését.

A jövőre készülve azonban helyre kell hozni a Fidesz „ősbűnét”: hogy az elmúlt 12 évben elhanyagolták az energiahatékonyságot. Ezért az MSZP országos szigetelési programot kezdeményez a lakosság számára önerő nélkül – mondta el.

Ebben a felújítások fedezetét a rezsiszámla-megtakarítás jelentené; továbbá kiemelte: „csak a Vodafone tervezett megvásárlásból 100 ezer házat lehetne egyenként 3 és fél millió forintos költséggel szigetelni, korszerűbbé tenni”.

Úgy folytatta: ha az összes régebben épült családi házat, úgynevezett „Kádár-kockát” felújítanák, azzal az ország teljes energiafogyasztásának a 16 százalékát lehetne megtakarítani.

Arra is rámutatott: egy komplex lakásfelújítással 50-60 százalékkal is csökkenthető a rezsiköltség.

„Önökkel együtt el tudjuk érni, hogy mindebből valóság legyen!” – jelentette ki a társelnök, mindenkit felszólítva: menjenek el pártja ezekben a hetekben zajló országos RezsiSTOP fórumaira, illetve írják meg véleményüket, javaslataikat a rezsistop@mszp.hu címre.

Forrás: hirklikk.hu