Schmitt Pál egykori hivatalvezetője lehet a választási bizottság új elnöke

2022. szeptember 23. 09:37 2022. szept. 23. 09:37

Cservák Csaba 44 éves jogász, Schmitt Pál volt államfő hivatalvezetője lehet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) új elnöke.

Cservákot az egyik új NVB-tagként Novák Katalin államfő javasolja az Országgyűlésnek megválasztani, az elnököt pedig majd a tagok választják maguk közül. Erre Cserváknak van a legnagyobb esélye – értesült a hvg.hu.

Az NVB jelenlegi tagjai közül ketten vannak – Sasvári Róbert és Szalay Tamás –, akik a portál információi szerint maradnak az új testületben is. A hvg.hu rákérdezett Novák Katalin hivatalánál, hogy a névsor összeállítása előtt mely parlamenti pártokkal, alkotmányjogászokkal, jogtudósokkal, szakmai, illetve civil szervezetekkel egyeztetett, de nem kaptak választ.

A testület elnöke 2021 februárjában lett Téglási András, őt válthatja most az újjáalakuló NVB hét tagja közül Cservák Csaba, aki az NVB-elődszervezet, a 2013 előtti Országos Választási Bizottság MDF által delegált tagja volt 2002-2005 között. A Károli Gáspár Református Egyetem alkotmányjogi tanszékét vezeti, tanít a Szegedi Tudományegyetemen is, főmunkatárs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2007-től a Független Jogász Fórum elnöke, 2014-2020 között pedig a Független Rendészeti Panasztestület tagja is volt, pár hete pedig ott volt a kötcsei Fidesz-találkozón is.

A Novák Katalin által az Országgyűlésnek javasolt három NVB-póttag között van egy ügyész is, aki több Orbán-kormány alatt dolgozott az igazságügyi tárcánál, és a közelmúltig Polt Péter legfőbb ügyész kabinetvezetője volt.

Forrás: hirklikk.hu