Semjén Zsolt közvetítésével szállították az oroszok az ukrán hadifoglyokat Magyarországra

2023. június 9. 11:10 2023. jún. 9. 11:10

Az Index nyomán a Hírklikk is megírta, hogy az Orosz Ortodox Egyház kiadott egy közleményt, ami szerint „Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”. 

Az RBC Ukrajna médium forrásai szerint a döntést nem egyeztették Ukrajnával. Az Espresso szerint az Orosz Ortodox Egyház legalább 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak. 

Az atv.hu megkereste Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki „az ügy és az emberek érdekére” hivatkozva nem árult el részleteket. 

Semjén Zsolt azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik. 

„Ez emberi és hazafias kötelességem” 

- jelentette ki az egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes.  

Az atv.hu munkatársa megtudta, a koordinációt az ügyben Semjén Zsolt, mint egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Egyházi keretek közt zajlott az akció, kárpátaljai magyarokról van szó – erősítették meg, az Indexen megjelenteket úgy pontosítva: nem a Máltai Lovagrend, hanem a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működött közre. 

Forrás: hirklikk.hu