Sinopharm vakcina: rossz híreket közölt a WHO Magyarországra nézve

2021. május 4. 10:21 2021. máj. 4. 10:21

Elkészült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelése a kínai Sinopharm vakcináról.

Portfolio szúrta ki Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyezési szakértő friss elemzését. Mint írja, Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve, a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalék a 60-69 évesek, 26,5 százalék a 70-79 évesek és 10,8 százalék a 80+ évesek körében (https://atlo.team/vakcinacio/).  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docensének összegzése alapján, a WHO ehhez képest az alábbi következtetéseket vonta le a Sinopharm vakcina értékelése után:

– Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.

– Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.

– Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás két dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.

– Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.

0 Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina két adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos Covid19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.

– Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos Covid19 kialakulását

A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

– a Covid19 súlyos formája elleni védelem;

– a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata;

– a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás;

– várandósságban való biztonságosság;

– idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;

– a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

A Portfolio megállapítása szerint összességében a WHO értékelése nagyban összecseng azokkal a jelzésekkel, amelyek az elmúlt hetekben érkeztek. A magyar kormány által közzétett, oltások utáni koronavírusos halálozási táblázat alapján is kérdésessé vált a Sinopharm hatékonysága.

Forrás: Portfolio