Súlyos pénzügyi helyzet és a mélyállam várja az ellenzéket, ha nyer tavasszal

2021. november 25. 12:10 2021. nov. 25. 12:10

Nagy dilemmában van a magyar ellenzék, mert ha nyer is tavasszal, meg kell küzdenie az Orbán által kialakított „mélyállammal”, azaz a kulcsposztokra ültetett lakájok háttérhatalmával. Így a hat párt azon töri a fejét, mitévő legyen az alkotmánnyal, amit a Fidesz éppen azért változtatott meg, hogy bebetonozza a hatalmát – írja előfizetői számára elérhető cikkében a The Financial Times.

Fogas kérdés, hogyan lehet tiszteletben tartani az Alaptörvény szellemét, miközben a betűjét megszegik – olvasható a brit lapban. Az illiberális Orbán ellentábora úgy érzi, itt az alkalom legyőzni a politikust. Persze a siker cseppet sem biztos, tekintve a kormánypárt hatalmas propaganda gépezetét. És akkor még ott lesznek a hátrahagyott tisztségviselők. Más demokráciákban persze bevett dolog, hogy egy új hatalom együttműködik az előző vezetés kinevezettjeivel, mondjuk, a jegybankelnökkel. Csakhogy a jelenlegi kétharmad már előre akadályozza a normális törvényhozást arra az esetre, ha tavasszal netán fordulatot vesznek a dolgok. A Költségvetési Tanács folytán már az új büdzsé elfogadása sem lesz sétagalopp, nem beszélve a most zajló osztogatásról, ami szintén súlyos pénzügyi helyzetet idéz elő. 

Krekó Péter szerint a fiatal demokraták brutális költségvetési öröksége ellenséges intézményi hálózattal párosul. Veszedelmes precedenst teremt, rengeteg jogi viszályt programoz be már előre, ha Márki-Zay Péter kétharmad nélkül akar hozzányúlni az alkotmányhoz. Egyesek attól tartanak, hogy tüntetések, sőt, zavargások lesznek. 

 A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!

Brüsszel is sajátos helyzetbe kerül, mivel éppen most fokozza az erőfeszítéseket a jogállam megerősítésére. A bizonytalan szavazókat persze jobban izgatja az életszínvonal, a korrupció és a koronavírus. Maga az ellenzéki jelölt azt mondja, hogy Orbán húzásai sértik az Alaptörvény demokratikus szellemét, így lépni kell, és teljesen mindegy, milyen eljárást választanak hozzá. Ám ennek az érvnek alighanem csak nehezen tud majd érvényt szerezni – írta a brit lap.

 

Forrás: Hírklikk