Szabó Zoltán: Orbán lavírozna az unió körül, de mindig eljön a pillanat, amikor a kehely betelik   

2022. június 30. 09:20 2022. jún. 30. 09:20

A volt országgyűlési képviselő, államtitkár 2010 óta kívülállóként kíséri figyelemmel a parlamenti munkát. Politikai tapasztalatát jelenleg a DK-frakció szakértőjeként kamatoztatja. Minderről és brüsszeli uniós tapasztalatairól is beszélgetett Bolgár Györggyel a Klikk TV TÍZ című műsorában.

Brüsszelből nézve úgy tűnhet, hogy szorul a hurok az Orbán-kormány körül, még ha a miniszterelnök igyekszik is mindezt kisebbíteni. Felvázolhatók azonban olyan forgatókönyvek is, amik jelzik: veszélyben lehetnek a remélt uniós támogatások. 

„A 2014-18 közti brüsszeli tapasztalataim alapján mondhatom, hogy Orbán továbbra is lavírozni szeretne, de az is kijelenthető, hogy a mai Európai Unió ezt már nem fogadja el. Mindig eljön a pillanat, amikor a kehely betelik és az utolsó csepp után kicsordul, s ha én jól látom, ez most jött el az Európai Unióban.”

Szabó szerint mindaz, amit Orbán az EU-val művelt, s főleg a legutóbbi orosz-ukrán háború kapcsán, „tényleg, mint az elefánt a porcelánboltban”. Még ha eddig tologatták is a hetes cikkely életbeléptetését, „most azért mégis megcsinálták, s összehozták a jogállamisági eljárást is. Kezd elegük lenni Orbán pávatáncnak nevezett szemtelenségéből.”

Megkerülhetetlen kérdés, hogy ezt a helyzetet mennyiben használhatja ki a hazai ellenzék, miközben a választó egyre panaszkodik?   

„Az ellenzéki választók nagyot csalódtak, nem meglepő, ha panaszkodnak, mi sem ezt vártuk. Én mégis azt hiszem, hogy lehet tenni ez ellen a hatalom ellen, bár tény – a szokásos ellenzéki akciókkal nem lehet megdönteni.” Amennyiben elvetjük azt a lehetőséget, hogy több százezer ember kapára-kaszára kap, akkor más lehetőség nincs, mint hogy az ellenzék teszi a dolgát – tette hozzá. Koptatja a rendszert és reméli, hogy előbb-utóbb belefut valamibe a kormány. 

„Orbánnak nagyrészt szerencséje is volt az elmúlt 12 évben a hatalom megtartásában, de legalábbis nem volt balszerencséje. A magyar választópolgár pedig igazából nem érezte meg, hogy őt ez veszélyeztetheti. Pedig komoly veszély van.”

Szabó Zoltán a politika élvonalában megtapasztalhatta a legkülönfélébb lehetőségeket, vitákat, érveléseket, a politika teljes létét. Mit lehet ebből most hasznosítani a saját pártja irányába? „2026-ra talán alapítok egy pártot, aminek az lesz a programja, hogy nem szabad beülni a parlamentbe és rengeteg szavazatot kapunk. Most viszont minden lehetőséget meg kell ragadni arra, amivel koptatni lehet ezt a rendszert. A Fidesz-szavazó is szívja a fogát, ha bemegy a boltba és 20-30 százalékos drágulással találja szembe magát. Lassan talán rájön, hogy ez nem a háború, nem is a brüsszeli ármánykodások, hanem a kormány elhibázott politikája miatt van.”

A Klikk TV TÍZ című műsora itt tekinthető meg.

Forrás: hirklikk.hu