Szakács: Orbán és a Fidesz a bankok mellé állt a devizahitelesek helyett

2018. szeptember 6. 14:22 2018. szept. 6. 14:22

Szakács László MSZP-s politikus szerint a Fidesz-kormány a bankok mellé állt a devizakárosultak helyett. A szocialista párt szerint fel kell függeszteni a végrehajtásokat egy új banki elszámoltatás véghez viteléig, a károsultaknak pedig meg kell engedni, hogy a követeléskezelőkhöz hasonló kondíciókkal vásárolhassák meg a tartozásukat.

A devizahitelesekről és a kilakoltatásokról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Szakács László, az MSZP Országos Elnökségének elnökhelyettese, a párt baranyai elnöke Budapesten.

Szakács elmondta, 2018 a Fidesz szerint a családok éve, ehhez képest mostanra már csaknem 1400 devizahitelest lakoltattak ki ebben az évben.

Képzeljük el, mi lenne, ha idén nem a családok éve lenne: akkor hány devizahitelest lakoltattak volna ki?

- tette fel a kérdést az elnökhelyettes.

Szakács szerint a devizakárosultak ügyében a főbb fideszes politikusok - Varga Mihály, Rogán Antal, Kósa Lajos, de maga Orbán Viktor is - azt állították 2011-ben, a végtörlesztésről szóló törvénynek a vitájában, hogy a bankok megtévesztették az ügyfeleiket, csalárdul jártak el és nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket.

A Fidesz akkor még a devizahitelesek pártján állt, nem a bankokén, mára viszont a károsultak a kormánypárt által 2011-ben hangoztatott érveket csak peres úton tudják kimondatni. Hol változott meg, hol állt át a jog, a Parlament és a kormány a devizahitelesek oldaláról a bankok oldalára?

- hangoztatta a politikus.

Szakács szerint ezt mutatja az a tény is, hogy a végrehajtói kamara egy javaslatot készít arról, hogy hogyan lehet könnyíteni a kilakoltatásokat. Hozzátette, a magyar kormány a devizahiteles perek indítását ellehetetleníti, miközben a végrehajtásokat könnyíti.

A politikus kifejtette, a kormány tagjai összevissza beszélnek az ügyben, Varga Mihály például egyik héten arról számolt be, hogy 1 százaléknyi devizahitel van ma Magyarországon. Egy héttel később viszont az Igazságügyi Minisztérium már arról írt, hogy mintegy 177 ezer ingatlant érint a jelzálog 90 napon túli meg nem fizetése miatt elindított végrehajtás.

Szakács elmondta, 2015-ben Orbán Viktor egy olyan megállapodást kötött az Európai Fejlesztési Bankkal, amelyben többek közt az szerepelt, hogy a bankoknak egy fillérjébe nem kerül a devizahitelek forintosítása; hogy a kormány nem gördít akadályt a kilakoltatások és végrehajtások ellen; a Bankszövetség jóváhagyása nélkül a magáncsőd bevezetését és az ehhez kapcsolódó intézkedéseket a magyar kormány nem lépi meg. Ezeket Orbán mind aláírta abban a megállapodásban, ezzel kvázi vétójogot kapott a bankszektor - fogalmazott az MSZP politikusa.

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány álljon a devizahitelesek mellé, mondja fel az Európai Fejlesztési Bankkal kötött paktumot, és függesszék fel egészen addig a végrehajtásokat, amíg az új banki elszámoltatást nem sikerül törvénybe iktatni és érvényesíteni.

A bankok, a végrehajtók és a közjegyzők is lehúztak már egy-egy bőrt a károsultakról, ehhez a csapathoz csatlakoztak most a követeléskezelők, akik a tartozásokat megvették a bankoktól átlagosan 12-19 százalékon; a bankok gyakran csak ennyit látnak viszont a tartozásokból - így Szakács.

A magyar kormánynak arra kell törekednie, hogy olyan törvényi szabályozás jöjjön létre, amely a követeléskezelők mellett a devizakárosultaknak is felajánlja a tartozás megvásárlásának lehetőségét, lehetőleg ugyanolyan 12-19 százalékos áron - foglalta össze a szocialista politikus.

Szakács úgy vélekedett, a politikusoknak, főleg a fideszeseknek nem iskolai tanévnyitókra kellene járni beszédet tartani, mert politikusoknak nincs helye az iskolákban - inkább a devizahitelesek problémáinak megoldásán kellene dolgozniuk.