Szakszervezet: újból egy, az oktatáshoz nem értő miniszterünk lesz

2022. május 14. 08:39 2022. máj. 14. 08:39

Bizonyossá vált, hogy önálló Oktatási Minisztérium továbbra sem lesz. A közoktatás a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz kerül át a megszűnő Emberi Erőforrások Minisztériumából, a felsőoktatásért, a szakképzésért és felnőttképzésért pedig a Csák János miniszter vezetésével újonnan létrejövő Kulturális és Innovációs Minisztérium felel majd.

– Csöbörből vödörbe – kommentálta az új oktatásirányítási struktúrát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, szerinte semmi jót nem sugall, hogy a közoktatás a Belügyminisztériumhoz kerül, a döntést szakmaiatlannak tartja. – Újból egy, az oktatáshoz nem értő miniszterünk lesz, akinek semmi köze az iskolákhoz, legfeljebb az iskolaőrökkel lehet némi tapasztalata – nyilatkozta. Hozzátette: rossz üzenete van, hogy a közoktatásért mostantól egy olyan tárca felel, amelynek egyebek mellett a büntetés-végrehajtás, a rendészet, a terrorizmus elleni küzdelem is a feladatai közé tartozik.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szintén úgy véli, hogy az oktatásügyet az óvodától a felsőoktatásig egy tárca alá kellett volna vonni. Szerinte az új struktúra is azt mutatja, hogy az oktatásra nem stratégiai ágazatként tekint az Orbán-kormány. Hozzátette: amint megalakul az új kormány, kezdeményezik a sztrájktárgyalások folytatását.

Forrás: hirklikk.hu