Szaporodnak az ukrajnai háborúról álhíreket terjesztő weboldalak

2022. augusztus 10. 19:49 2022. aug. 10. 19:49

A háború kezdete óta több mint megduplázódott azon honlapok száma, amelyek dezinformációkat terjesztenek az orosz-ukrán konfliktusról – közölte az online félretájékoztatást figyelő NewsGuard.

A New York-i székhelyű szervezet arról számolt be kedden, hogy szakértőik 250 ilyen weboldalt találtak a márciusi 116-tal szemben – írja a Szabad Európa.

A NewsGuard szerint egyes digitális platformok, mint a Google, a Twitter, a Facebook vagy a TikTok „ideiglenes intézkedéseket rendeltek el bizonyos országokban az RT-hez és a Szputnyikhoz hasonló, jól ismert orosz propagandacsatornák ellen, miután az Európai Bizottság megtiltotta az elérését ezeknek a Kreml által finanszírozott és működtetett propagandaoldalaknak”.

„Ugyanakkor a NewsGuard által azonosított számos egyéb oldal továbbra is szabadon terjeszthet mítoszokat az interneten” – figyelmeztettek.

A jelentésben ötvennégy ilyen vezető mítoszt idéztek, ezek között vannak egyebek mellett azok, amelyek szerint az Egyesült Államok biológiai fegyvereket gyártó laboratóriumokat működtet Ukrajnában, vagy hogy nem az orosz katonák felelősek a márciusi bucsai tömegmészárlásért és a kramatorszki vasútállomás lebombázásáért.

Forrás: Szabad Európa

Címlapkép: Illusztráció, Pexels