Százezer önkéntessel rúgja be a Fidesz a kampánymotort

2019. július 30. 13:45

A Fidesz 100 ezer aktivistája segíti majd augusztus 23-tól a kormánypárt kampányát - árulta kedden Kósa Lajos önkormányzati választásokért felelős kampányfőnök Budapesten, hozzátéve, nem maradnak el az országjárások sem, ahol Orbán Viktor is agitál majd.

Kósa szerint 25 nap múlva indul az aláírásgyűjtés, a jelöltállítás a finiséhez érkezett. ?integy 1200 polgármesterjelöltjük lesz, az ország négyötödében, 7,6 millióan választhatnak Fidesz-KDNP-s, vagy a kormánypártok által támogatott jelöltet. A Fidesz-KDNP saját polgármesterjelöltet 783 helyen indít, és 370 esetben nem ők a jelölők, de támogatják az indulót. Ez 1153 települést jelent - közölte.

Szavai szerint Magyarországon 169, a tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú település, mindenhol lesz jelöltjük, 146 a kormánypárté, 12 a támogatott, és 11 helyen még folynak az egyeztetések. 5-10 ezer fő közötti település 134 van, ebből 89 helyen lesz kormánypárti jelölt, 13 helyen támogatják a jelöltet, 32 település van, ahol nem lesz jelölt, hanem más konstrukciókban gondolkodnak. Az 5 ezer fő alatti települések abszolút a függetlenek világa - fogalmazott Kósa Lajos.

Minden megyei közgyűlésben lesz a kormánypártoknak listájuk, amelyeken mintegy 600 jelöltjük szerepel. Minden budapesti kerületben elindulnak polgármesterjelöltjeik, a 20. és 23. kerületben a kormánypártok támogatásával száll ringbe az induló, a többi kerületben a kormánypártok saját jelöltjei mérettetik meg magukat.

Országosan összesen 6-7 ezer önkormányzati jelöltet ajánlanak majd a választók figyelmébe - jelezte. Hangsúlyozta: mind az önkormányzati jelöltek számát, mind a polgármesterek számát tekintve több jelöltjük lesz, mint 2014-ben. Összességében messze több jelöltjük lesz mint bármely más szervezetnek - fűzte hozzá, elárulva azt is, a párt szeptember végén tartja majd a tisztújító kongresszusát.

Forrás: MTI