Szekeres Imre: a politikai logikából is az következik, hogy össze kell fogni

2022. szeptember 27. 15:05 2022. szept. 27. 15:05

Az MSZP volt honvédelmi minisztere és gazdasági szakértője átgondolt és mélyre ható tapasztalatai alapján alkot véleményt az ellenzék, s benne a szocialista párt helyzetéről, jövőbeni lehetőségeiről. Szekeres Imre erről beszélgetett Németh Péterrel a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„Ez a mostani nagyon nehéz időszak” – summázta a helyzetet Szekeres Imre. „Ez akár törvényszerűként is értékelhető, mivel „az ellenzékre szavazó kétmillió ember csalódott, hiszen nemhogy a kormányváltás elmaradt, de még ráadásul negyedszer is kétharmadhoz jutott a Fidesz. Ez a csalódottság csapódik le most”.

Az elmondottakat mélyíti a mára kialakult bizonytalanság a gazdaságban és a nemzetközi események kapcsán, „egy ellenzéki pártnak embert próbáló mindezzel megbirkózni”. 

Szekeres szerint ahhoz, hogy Magyarországon változás történjen, több feltételnek kellene teljesülnie. „Kell egy nagyon erős társadalmi elégedetlenség a fennálló rendszerrel szemben. Ez egyelőre nem érzékelhető. A második feltétel ezen elégedetlenség kritikai megfogalmazása, ami még szintén várat magára. Elengedhetetlen továbbá egy nagyon világos és közérthető jövőkép, amit mindezzel szemben egy hiteles politikai alternatívaként lehet állítani.”

Bár egyelőre ezek nincsenek meg, a volt miniszter úgy látja, logikus, hogy minek kell történnie a politikában. „Nincs más lehetőség, mint az, hogy a demokratikus politikai pártok és az állampolgári mozgalmak fogjanak össze.” Ennek részleteit ugyan még ki kell dolgozni, de megvalósítása előfeltétele a szükséges változásoknak. Szekeres Imre meggyőződése, hogy az ellenzék ereje és jövője is azon múlik, képes-e mindezt megteremteni a 2024-es önkormányzati és uniós választásokra. 

Ennek egyelőre némileg ellentmond a DK minap kihirdetett árnyékkormánya, illetve az ezt motiváló individualizmus. „Nem hiszem, hogy naivan azt gondolnák, képesek egyedül megverni a Fideszt, legfeljebb az ellenzéken belüli népszerűségre törnek. Ez szerintem egy tévút és a körülmények nyomására meg fog változni – bár egyelőre sok problémát okoz. Elég csak a közelmúlt jászberényi történetére utalni, ahol kialakult egy kényszerű Pócs-Gyurcsány (vagyis Fidesz-DK – a szerk.) tandem.”

Abban Szekeres töretlenül bízik, hogy a politikai logika alapján, az ehhez hasonló esetek letisztulnak, mert „ezt nem lehet csinálni”. Az egyelőre tény, hogy az áprilisi vereség után, fél év elteltével sem érzékelhető markánsan az a szándék, hogy az ellenzék együtt maradjon. „Az MSZP pedig ezt mondja, sőt, ellenzéki kerekasztal létrehozását is javasolja már hónapok óta. Bízunk benne, hogy mihamarabb mindenkinél elkövetkezik a kijózanodás pillanata és ezt meg is tudjuk csinálni.”

Az idő pedig sürget, mert legalább egy évvel az önkormányzati és EP-választások előtt meg kell hozni minden politikai és személyi döntést. „2023 tavaszára tiszta helyzetet kell teremteni”.

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu