Szekeres Imre: Tizenegy-null

2023. január 20. 10:14 2023. jan. 20. 10:14

Szekeres Imre volt honvédelmi miniszer, illetve az MSZP politikusa a Népszavában értékelte a jászberényi jelentős, ellenzéki győzelmet.

„Világossá vált, hogy ebben a választási rendszerben csak akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok; és még akkor is igaz ez, hogy ha közülük nem mindenki vállalja ezt” – vonta meg a vasárnapi jászberényi időközi választás legfőbb tanulságát Szekeres Imre. Váratlanul fölényes ellenzéki győzelem született, mégpedig időközi voksoláshoz képest kiugróan magas részvétellel. Budai Lóránt több mint kétharmaddal lett (ismét) polgármester, a Közösen Jászberényért Egyesületnek mind a tíz képviselőjelöltje győzni tudott, a Fidesznek pedig meg kell elégednie négy kompenzációs hellyel. Szekeres Imre, a jászság volt országgyűlési képviselője, az MSZP politikusa szerint láthatóan helyes, ha nem a pártközpontokban, hanem helyben döntenek az önkormányzati választások jelöltjeiről, akár megállapodás, akár előválasztás útján.

 

Vasárnap éjszaka, amikor hazaérkeztem Jászberényből és leültem a számítógép elé, hogy megírjam ezt a cikket, az Arany Jánosnak tulajdonított megjegyzés járt a fejemben: „Gondolta a fene!” Abban bíztam, hogy Budai Lórántot újraválasztják, és abban is, hogy ellenzéki többség lesz a testületben. Az utolsó hét találkozásai, beszélgetései a jászberényiekkel bizakodóvá tettek. A győzelem mértéke azonban sokkoló volt, ismerve az előzményeket.

 

 

Minden várakozást felülmúló arányú győzelmet arattak a vasárnapi időközi választáson az MSZP, a Momentum, a Kossuth Kör és a Jobbik által létrehozott és támogatott Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei. A leadott szavazatok 100 százalékának megszámolása után a Nemzeti Választási Iroda közzétette, hogy az 59,75 százalékos részvétellel tartott voksoláson polgármesterré Budai Lórántot választották, mégpedig a szavazatok 67,24 százalékával.

A Fidesz által támogatott, de függetlenként indult Dr. Besenyi Orsolyára (a helyi kórház orvosigazgatójára) csak az érvényes szavazatok 29,86 százalékát adták le. Két további induló is volt: az ugyancsak független Nagy Tímea, aki 1,5, valamint a Mi Hazánkos Dr. László Péter, aki 1,4 százalékot kapott.

De nem csak a polgármester tarolt (ő már 2019-ben is nyerni tudott), hanem az Egyesület képviselőjelöltjei is: mind a tíz jelölt nagyarányú győzelmet aratott. Így a Fidesz számára az a megalázó helyzet állt elő, hogy Jászberény képviselőtestületének csak négy, kompenzációs listáról bejutott fideszes tagja lett. 

Mi történt Jászberényben? Hogyan születhetett meg ez az eredmény, kiváltképpen annak fényében, hogy az utóbbi időszakban az ellenzéknek csak elvétve sikerül időközit nyernie? Milyen tapasztalatot kell az ellenzéknek levonnia Jászberényből? Szekeres Imre szocialista politikust kérdeztük, akinek ismerős a terep, hiszen évtizedeken át volt a térség országgyűlési képviselője.

„Világossá vált, hogy ebben a választási rendszerben csak akkor van esély a sikerre, ha együttműködnek a demokratikus ellenzéki pártok, és még akkor is igaz ez, hogy ha közülük nem mindenki vállalja ezt” – így szól az első tanulság. S világossá vált az is – tette hozzá –, hogy az önkormányzati választáson nem a pártközpontokban, hanem helyben helyes dönteni a jelöltekről, akár úgy, hogy – mint Jászberényben – megállapodnak a közös jelöltek személyéről, vagy ha ez nem sikerül, akkor helyi előválasztásra bízzák a döntést. „Mert bárhogyan is döntsenek a pártközpontokban, annak a jelöltnek van esélye, aki helyben él, akit a helyiek ismernek és elfogadnak” – húzta alá. „Egyes ellenzéki pártok ezzel szembe mehetnek, de Jászberény után nem lehetnek biztosak abban, hogy a választóik is követni fogják őket” – említett még egy tanulságot a szocialista politikus.

Emlékeztetett arra, hogy Jászberényben már 2019-ben is azt a megoldást választotta a demokratikus ellenzék, hogy létrehoztak egy egyesületet. A Közösen Jászberényért Egyesületnek akkor tagja volt a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum és az MSZP, s a közös polgármesterjelölt, Budai Lóránt szűk többséggel nyert – ám a Fidesz megóvta az eredményt. A megismételt választáson viszont már nagy fölénnyel választották meg polgármesternek a közös jelöltet. Akkor azonban a testületben nem sikerült többséget szerezni, tízből csak négy egyéni körzetet tudott megnyerni az összefogás. 

A mostani választáson más volt a helyzet. A szavazás azért vált szükségessé, mert a DK-s alpolgármester a Fidesszel és a Mi hazánk képviselőivel közösen kezdeményezte a képviselőtestület feloszlatását, s ezzel egyidőben a Demokratikus Koalíció ki is lépett a Közösen Jászberényért Egyesületből. „Habár többször is kezdeményeztük az együttműködést, a DK bejelentette, hogy nem támogatja sem a közös polgármesterjelöltet, sem a közös képviselőjelölteket” – vázolta Szekeres. Így az összefogásban a Jobbik, a Kossuth Kör, a Momentum és az MSZP vett részt, az előbbi három két-két, az MSZP pedig négy képviselőjelöltet indított. „S olyan történt, amire nem is számítottunk: mind a tíz jelöltünk nyerni tudott, a polgármester-jelölt, Budai Lóránt pedig 67 százalékos többséggel győzött. Ez azt mutatja, hogy a DK szavazói nem a párt utasítását követték, fontosabbnak tartották kiállni az összefogás jelöltjei mellett” – vonta le a tanulságot Szekeres.

Kitért arra is, hogy rendkívüli volt a kampány. Már csak azért is, mert nagyon rövid idő állt rendelkezésre. Ugyanis a korábbi fideszes városi önkormányzat által kinevezett választási bizottság már január 15.-ére kiírta a választást, ami példátlanul korai, hiszen ezzel csak hat hetet hagytak a kampányra, úgy, hogy beleesett a karácsony és az Újév is. Ennek Szekeres szerint minden bizonnyal az volt az oka, hogy a Fidesz nem akarta megvárni az életkörülmények további romlását.

„Ez az ellenzéki pártoktól nem független, hanem azok szövetségén alapuló modell lehet a járható út azokban a városokban, ahol a kötődés inkább a közösen létrehozott szervezethez kapcsolódik” – szögezte le, hozzátéve azonban, hogy ugyanilyen érvényessége van annak is, ha pártok szövetségeseként jelenik az meg egy klasszikus baloldali, vagy liberális városban. A tapasztalat szerint ugyanis nem az a lényeges, hogy egy egyesület vagy a pártok szövetsége mentén jön létre az ilyen közös fellépés, hanem az, hogy az ellenzéki pártok együttműködnek benne.

A kampány sok tanulsággal szolgált, mert a személyes találkozásokon, az interaktív online kapcsolatokon, a választók bevonásán alapult. A legfontosabb azonban az, hogy olyan jelöltek szerepeltek, akik becsületessége és tisztessége megkérdőjelezhetetlen volt a városban. Éjszaka, amikor ünnepeltünk, azt kiabáltuk: „Becsület, tisztesség” és „Jászberényért”!

 

- zárja gondolatait Szekeres Imre.

Forrás: népszava.hu