Szent-Iványi István: a magyar–osztrák–szerb csúcs a migrációról szóló technikai együttműködés 

2022. október 2. 07:00 2022. okt. 2. 07:00

Csak a magyar kormány szeretné úgy beállítani a hétfői magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozót, hogy milyen fontos, mert azt mutatja, mindenki velük akar beszélni. A találkozó azonban csak a migrációról szól – mondta a Hírklikknek Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő szerint az osztrákok azért szorgalmazták a megbeszélést, mert szeretnék, ha hermetikusan lezárulnának a határok, ennek hiánya ugyanis nekik gondot okoz. Hozzátette, ez nem lesz átfogó, nagy együttműködés, olyan például, mint a visegrádi négyeké. Az nagyon sok fontos, sok területet felölelő kapcsolat, akkor is, ha most épp teljesen paralizált, teljesen bénult.  

– A visegrádi országok (V4) védelmi miniszterei eheti selmecbányai megbeszélésükön az ukrajnai háborúról is tárgyaltak. A találkozó után Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, „Egyetértettünk abban, hogy mindenekfelett a béke mielőbbi megteremtésében vagyunk érdekeltek, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az eszkaláció és a háborúba való belesodródás veszélyét mind országaink, mind pedig az EU és a NATO elkerülje” Idáig lehet, hogy egyet is értettek…

– Idáig igen, de abban, hogy ezt milyen eszközökkel érik el, abban abszolút nincs egyetértés. A többiek úgy gondolják, hogy Ukrajna támogatásával kell ezt elérni, akkor lesz béke és biztonság, ha Ukrajna eléri a céljait. Magyarország pedig azt akarja, hogy semmilyen módon, semmilyen szinten – tehát se fegyverrel, se szankciókkal – ne támogassák Ukrajnát. Vagyis az egyetértés egy hazugság, és megint csak a lényeget fedi el. Alapvető különbség van a másik három ország és Magyarország álláspontja között. Az persze nyilvánvaló, hogy Putyin kivételével mindenki békét akar. Pedig ő az egyetlen, aki azonnal békét teremthetne, ha azt mondaná, hogy visszavonja a csapatait a február 24-i agresszió előtti területekre. Akkor rögtön béke lenne. Vagyis, kár a magyar miniszternek össze-vissza azért sóhajtozni, hogy béke legyen, miközben érdemben semmit nem tesznek ezért.

– Ez egy újabb törésvonal lehet a V4 többi országával?

– Ez nem egy újabb, hanem már február 24-e óta egy létező törésvonal. Persze, Szalay-Bobrovniczky ezt elfedi, el akarja fedni, és összemos mindent azzal, hogy mindenki békét akar. Az egész világ azt akar. Az ukránok is azt akarnak, és szerintem az orosz emberek is békét szeretnének. Ott sem nagyon lelkesednek az átlagemberek a háborúért.  Ez nagyon jól látszik a tüntetésekből, a többszázezer menekülőből, akik el akarnak szökni a behívás elől. Persze, Putyin meg a klikkje másképp gondolkodik, ők háborút akarnak. 

– Hétfőn magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten. Mennyire fontos nekünk ez a hármas együttműködés?

– Ezt a találkozót az osztrákok kezdeményezték, és hasonló ahhoz, amikor fogadták Orbánt. Akkor is mindenki csodálkozott. Egyetlen fontos napirendi pont van számukra, a migráció. Ez az osztrákok nagy problémája, mert úgy látják, hogy Szerbián és Magyarországon keresztül folyamatosan „mennek be” emberek Ausztriába. Nyilván nem annyian, mint amikor százezrek voltak, de úgy érzik, hogy ez folytatódik, ha kisebb mértékben is. Korábban fölajánlották, hogy ők is küldenek határőröket, technikai fölszerelést, és ez a találkozó most is erről szól majd. Szerbiát azért vonták be, mert a menekültek Szerbián keresztül jönnek, és már ott meg kéne fogni őket. Szerbia most mindenkit beenged, ezért ott kószálnak ezek az emberek, és próbálkoznak részben a magyar, valamint a horvát, szlovén, osztrák határon át az EU-ba bejutni. Egyébként kiderült, hogy – főleg csempészek segítségével – elég sokan be is jutnak. 

– Helyettesítheti a V4-et a magyar-osztrák-szerb együttműködés?

– Á, dehogy! Ez utóbbi teljesen technikai dolog, szó nincs róla, hogy komoly együttműködés lenne. Ráadásul a V4-ek még uniós és NATO tagállamok, egy olyan platform, ami nagyon fontos lehetne az EU-s és a NATO-s együttműködés szempontjából is. Csak most épp teljesen paralizált, teljesen bénult. Ezt annak ellenére mondom, hogy a védelmi miniszterek találkoztak. Ettől függetlenül, ugyanis a V4 most nem működik a nagy és fontos ügyekben. A V4 azonban egy 30 éve létező, nagyon sok fontos területet felölelő kapcsolat. Az osztrák-magyar-szerb együttműködésből semmiféle intézményes dolog nem lesz, ez egyedül és kizárólag a migráció megakadályozására vonatkozik. Ezt az osztrákok bejelentéséből világosan lehet tudni. Csak a magyar kormány szeretné ezt úgy beállítani, hogy milyen fontos partnerek is ők, már nem elszigeteltek, és mindenki velünk akar beszélni. Csakhogy nem erről van szó. Magyarország a schengeni külső határ, valójában Magyarországnak kellene rendesen ellátnia a határvédelmi feladatokat. Az osztrákok most erre igyekeznek rábírni a magyarokat és a szerbeket is.  

Forrás: hirklikk.hu