Szijjártó: elfogadta a kormány az operatív törzs hat újabb javaslatát

2021. július 28. 16:23 2021. júl. 28. 16:23

Elfogadta a kormány a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs hat újabb javaslatát – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta: négy döntés azt biztosítja, hogy az eddigieknél gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi vállalatokhoz annak érdekében, hogy hamarabb tudják javítani versenyképességüket. A négy intézkedés a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi széleskörűbbé, gyorsabbá és bürokráciamentesebbé. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Kifejtette: megindul egy építőipari tőkeprogram, amelyben az MFB az „ugrásszerű fejlődés előtt álló" építőiparban működő magyar vállalatok számára biztosítja a hatékonyság növeléséhez szükséges beruházások esetében elengedhetetlen fejlesztési, pénzügyi forrásokat.

Ez is érdekelhet: Bejelentette: Bodnár Imre, a pécsi elszámoltató ügyvéd indul az előválasztáson

A kormány elfogadta azt is, hogy az MFB hitelezése a következő időszakban még könnyebb és rugalmasabb legyen. Így az MFB több mint 200 milliárd forintos újabb hitelezési lehetőséget kapott.

Az MFB az eddigieknél szélesebb körben vállalhat garanciát, ami fontos a magyar vállalatok számára hitelfelvételnél vagy bármilyen más fejlesztési forrás igénybevételénél.

Az MFB tőkealapjai is az eddigieknél gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a Magyarországon működő vállalatokba, azzal, hogy a szükséges versenyhivatali eljárásokat a tulajdonszerzést követően is le lehet folytatni, így azok nem lassítják majd az MFB tőkealapjainak befektetési döntéseit.

Emellett két olyan döntést hoztak, amely jelentős infrastruktúra-fejlesztéssel jár és amellyel újabb beruházásokat tudnak Magyarországra vonzani – közölte a külügyminiszter.

Szikszón jelentős közműfejlesztést hajtanak végre az ottani iparterületen, így Magyarország északkeleti részének vonzerejét tovább növelik. Megjegyezte: Szikszón már most is jelentősek az ipari kapacitások és további beruházók szeretnének oda települni. Ehhez rendkívül fontos az ottani közműfejlesztés – mondta.

Továbbá négy magyarországi ipari parkban távközlési, elektronikai, energetikai és vízügyi közműfejlesztést végeznek el 100 milliárd forint értékben – emelte ki, hozzáfűzve: fontos, hogy legyenek az országban olyan területek, amelyek a beruházók számára gyorsan képesek biztosítani a megfelelő körülményeket.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Szijjártó Péter elmondta: a mostani hattal már 35-re nőtt azon javaslatok száma, amelyeket a kormány elfogadott a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzstől. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a gazdaság újraindulása a leggyorsabb legyen Európában – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Megjegyezte, az országok között zajlik az új világgazdasági korszakra történő átállás versenye, amely azért folyik: ki tudja a leggyorsabban beindítani gazdaságát, és ehhez magához vonzani a legtöbb beruházást.

Forrás: MTI