Szijjártó összehívott csaknem 100 országból 100 embert, egy héten át egy teremben ülnek

2021. február 24. 15:07 2021. feb. 24. 15:07

Ezen a héten, hétfőtől péntekig, minden nap reggel fél 9-től délután fél 5-ig mintegy száz ember üldögél a külügyminisztérium egyik konferenciatermében. Mind különböző országból érkeztek, a világ minden tájáról, de nem kellett se karanténba vonulniuk, se tesztelniük. A társaságnak pedig a kormány miniszterei és államtitkárai tartanak előadásokat.

Az erről beszámoló 444 ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy Magyarországon a járvány miatt tíz embernél több nem találkozhat egymással magánlakásban sem. Nem lehet nézők előtt sport- vagy kulturális rendezvényt tartani, étteremben enni, italmérésben kávézni, turistáskodni. Aki külföldről jön haza, annak két PCR-tesztet kell végeztetnie magán saját költségére 5 napon belül, és csak így mentesülhet a 10 napig tartó karantén teljes kitöltése alól. Azonban a diplomataútlevéllel, hivatalos céllal érkezőkre nem vonatkozik az erről szóló rendelet.

A rendezvény a Misszióvezetői Értekezlet, amit félévente rendeznek meg a külügyminisztériumban. Ezekre az értekezletekre hazahívják Magyarország összes nagykövetét, akik a nemzetközi szervezetekhez delegáltakkal együtt mintegy kilencvenen vannak.


A portál értesülései szerint az idén elmaradt Orbán Viktor szokásos nyító beszéde a konferencián és a Szijjártó Péter hétfőre tervezett előadása is elmaradt. (A külügyminiszter hétfő délelőtt Brüsszelben volt, a külügyminiszterek tanácsülésén; délután már a magyar parlamentben volt jelenése; kedden pedig Egyiptomban tárgyalt.) Varga Mihály pénzügyminiszter és Varga Judit igazságügyminiszter viszont már megtartotta az előadását.

Forrás: 444.hu