Télapónak öltözött merénylő gyilkolt egy isztambuli újévi bulin

2017. január 1. 09:25 2017. jan. 1. 09:25

39 személlyel, köztük 16 külföldi állampolgárral végzett egy Télapónak öltözött merénylő Isztambul európai részén egy szórakozóhelyen, ahol vaktában lövöldözni kezdett. A tettest még keresik sajtóhírek szerint.
A Külügyminisztérium egyelőre nem tud magyar áldozatokról.

Frissítés: a külügy nem tud magyar áldozatokról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek - közölte a tárca vasárnap délben az MTI-vel. Hozzátették: az isztambuli főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a török hatóságokkal.

Isztambulban legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy mulató ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban. Huszonegy áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük 15 külföldi van.

A KKM a leghatározottabban elítéli a szilveszteri isztambuli terrortámadást. "Együtt érzünk a gyászolókkal, és bízunk a sérültek felépülésében" - olvasható a tárca közleményében.

Tudatták: a konzuli szolgálat adatai alapján a hétvégén 82 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Isztambulban és környékén. Velük a magyar konzulok folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot.

A főkonzulátus ügyeleti telefonszámára mostanáig egy hívás érkezett, ebben az esetben tisztázódott, hogy a keresett ember jól van, nem tartózkodott a szórakozóhelyen - írták.

A KKM a közleményben megadta az isztambuli főkonzulátus ügyeleti számát, amelyen segítség kérhető: 00-90-533-375-8715. (MTI)

Mikulásruhában érkezett a merénylő

39 ember, köztük legalább 16 külföldi állampolgár halt meg és 69 személy sebesült meg (köztük négy személy állapota súlyos) egy merényletben Isztambulban, amit egy szórakozóhelyen követtek el a város európai oldalán - olvasható a BBC cikkében.

"A Reina klub a Boszporusz európai partján van, és nagy szilveszteri bulit rendeztek itt, tele volt a hely. A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV nevű tévécsatorna.

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg, szemtanúk például rendre 2 mikulásjelmezes fegyveresről beszéltek. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta.

A BBC vasárnap reggel azt írta, hogy a török hatóságok továbbra is vadásznak a merénylőre vagy merénylőkre" - olvasható a 444 cikkében.