Tiborcz-Elios-ügy: vizsgálóbizottságot állított fel az ellenzék

2018. február 26. 16:54 2018. feb. 26. 16:54

Közös árnyékbizottságot alapított az Elios-ügy miatt az MSZP a Jobbikkal és az LMP-vel, de más pártokból is várnak jelentkezőket. A bizottság megalapítását a nyomozóhatóságok tétlenkedésével és a lakosság elvárásaival magyarázták. Sok településen, így Pécsen is lesz mit vizsgálni.

MSZP: a hatóságok a "fülük botját sem mozdítják"

Az Elios-ügy miatt közös vizsgálóbizottság felállításáról határozott hétfőn az MSZP, az LMP és a Jobbik.

A Magyar Távirati Iroda híre szerint az alternatív bizottság létrehozását Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője azzal indokolta, hogy szerinte a nyomozóhatóságok a "fülük botját sem mozdítják", a nyilvánosság pedig egy közös ellenzéki fellépés igényét fogalmazta meg.

Mint mondta, azért ezt a formát választották, mert parlamenti képviselőként a törvény erejénél fogva választ kell kapniuk a hivataloktól és a hatóságoktól.

Közölte azt is, hogy az árnyékbizottságba más parlamenti pártok tagjait és független képviselőket is várnak. A testületet felváltva vezetik; Budapesten meghallgatásokat, vidéken kihelyezett tényfeltáró üléseket tartanak a következő hetekben - mondta Harangozó Tamás, aki szerint az MSZP önkormányzati képviselői által megszerzett szolnoki és kalocsai dokumentumok igazolják az OLAF jelentésében megfogalmazódott gyanút a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalásról.

Hadházy: a vásárhelyi Elios-ügy nem kivétel, hanem maga a szabály

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az alternatív bizottság céljaként fogalmazta meg, hogy információkat gyűjtsenek. Szerinte már akkor is megérte létrehozni a testületet, ha kiderül, ki adta meg az Elios igazgatójának számát Horváth István volt szekszárdi polgármesternek és honnan tudtak egy olyan projektről, amit még ki sem írt az unió.

Megjegyezte azt is, a hódmezővásárhelyi közvilágítási szerződés nem kivétel volt, hanem maga a szabály, szakmányban végezték a közbeszerzések manipulációját.

Jobbik: a miniszterelnök és családja korrupció gyanújába keveredett

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt emelte ki: a miniszterelnök és családja korrupció gyanújába keveredett, minden normális országban egy ilyen után le kellene mondania. A bizottság megpróbálja feltárni, hogy a kormányfő veje milyen csalássorozatot követett el a cégein keresztül - fogalmazta meg az ellenzéki képviselő.

A politikus jelezte azt is, hogy az első ülést kedden Kecskeméten tartják, ahol az önkormányzatnál kívánnak betekinteni az iratokba.

35 közbeszerzést vizsgált az OLAF

Az Elios-ügy idén január vége felé durrant nagyot, mikor kiderült, az OLAf (az Európai Csalás Elleni Hivatal) 35 olyan uniós finanszírozású közbeszerzést vizsgált meg 2008-14 között, melyeken az Elios Innovatív Zrt. nyert el. A vizsgált időszak döntő részében Orbán Viktor veje, Tiborcz István a cégben igazgatósági tag volt, valamint egy ideig egy másik vállalkozáson keresztül tulajdonrésze is volt az Eliosban.

Az OLAF vizsgálati jelentését a 24.hu szerezte meg, aztán később pár másik részjelentéshez más lapok is hozzájutottak.

Az OLAF vizsgálata olyan többszöri összefonódást talált a közbeszerzéseknél a pályázati tanácsadó cégek, a nyertes Elios és a kivitelezésben résztvevő egyes alvállalkozók közt, melyek már a szervezett bűnözésre hasonlítanak.

Az összefonódások már-már a szervezett bűnözést jeleit mutatják fel az OLAF jelentése szerint, ezért azt javasolták az Európai Bizottságnak, hogy átszámítva 13 milliárd forintot vegyenek vissza a magyar államtól.

Volt már nyomozás, de megszüntették

2015-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda egyszer már folytatott nyomozást egyébként Tiborcz István nagy menetelése kapcsán, akkor gazdasági csalás bűntette, hivatali visszaélés bűntette, illetve közbeszerzési eljárásban verseny korlátozására irányuló megállapodás bűntette feljelentések miatt folyt az eljárás, de a nyomozást 2016-ban megszüntették.

A magyar ügyészség most újra nyomozást rendelt el költségvetési csalás bűntette és ahhoz kapcsolódó más bűncselekmények miatt a Népszava cikke szerint.

Pécsi szálak is vannak a háttérben

Az Elios-ügy Pécset sem kerülte el, ám itt a vizsgált közbeszerzésekhez képest máshogy ment a dolog: a baranyai megyeszékhelyen ugyanis nem uniós pályázatból, hanem milliárdos banki hitelből fizették az Eliost.

Ez azonban nem volt akadály, maga Orbán Viktor bólintott rá a hitelre, a közbeszerzés pedig a Zoom.hu cikke szerint eleve elég szűkre lett szabva ahhoz, hogy csak az Elios futhasson be rajta győztesként.

Ráadásul az Elios-szal két pécsi cég működött szorosabban együtt, mint az önkormányzatoknak a közbeszerzéseknél tanácsot adó vállalkozások. Ezek a vizsgált időszakban Hamar Endre érdekeltségébe tartoztak, akinek ugyanebben az időszakban egy másik cégen keresztül egy ideig tulajdonrésze volt az Elios Innovatív Zrt-ben, valamint Tiborcz Istvánnal volt közös cége is (most is van a hírek szerint).

A kivitelezésben is volt egy pécsi cég, amely több uniós közbeszerzésnél is feltűnt, de a pécsi tendernél is dolgozott mind az önkormányzat, mind a nyertes Elios oldalán.

A baranyai megyeszékhelyen a milliárdos hitelből lezavart és szűkre szabott közbeszerzés bíráló bizottságát 2014 őszén Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő, akkor még regnáló alpolgármester vezette.