Tiltakoznak a magyarok és a lengyelek, de a pofon fájni fog

2021. december 3. 18:54 2021. dec. 3. 18:54

Pofont kapott a magyar és a lengyel kormány. Meg akarták akadályozni, hogy az EU lecsaphasson, ha valamely tagország megsérti a jogállamiság elveit: az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja a testületnek, hogy utasítsa el a két ország keresetét.

A szakvélemény szerint az új szankciós mechanizmus jogilag teljesen megalapozott és összhangban áll az unió jogrendjével. Fő célja az, hogy ne lehessen visszaélni közösségi pénzekkel. A magyarokkal kapcsolatban az EU Bizottságának fő aggálya a korrupció, a lengyeleknél az igazságszolgáltatás függetlensége. Ha a legfelső európai bírói testület elfogadja az érvelést, akkor megszűnik az akadály, és megindulhat a jogállami eljárás – írta a Financial Times csak előfizetők számára olvasható cikkében.

A lengyel helyettes szakminiszter, Sebastian Kaleta úgy minősítette a döntést, hogy ilyen rossz nap idáig ritkán fordult elő az EU életében. Kitartott amellett, hogy a szabályozás ellentétes az alapszerződésekkel. Kifejtette a lapnak, hogy a főügyész érvelése alapján, lehetséges lesz önkényesen, illetve politikai alapon leállítani a kifizetéseket, tehát itt valójában a zsarolás eszközéről van szó, ezt azonban országa nem tudja elfogadni, lévén szó egyenlő partnerekről. Azaz mostantól kezdve meghalt a tagok közti egyenlőség elve. 

Varga Judit azt üzente: a jogász túllépett a tényen, nevezetesen, hogy a mechanizmus egy sor nyilvánvaló jogi tévedésre épül, és ezek közül mindegyik önmagában indokolná, hogy töröljék el az új rendszert. Téves a jogi alapja, megkerüli a szerződéseket és sérti a jogállam alapvető követelményeit, így elsősorban a jogbiztonság és egyértelműség elvét – mondta a magyar miniszter.