Titkolja a kormány, hogy kitől és mennyiért veszik a kontérnerkazánokat

2022. november 24. 18:20 2022. nov. 24. 18:20

Már be is üzemelték az első mobilkazánt a Zala megyei Nagykapornak iskolájában. A kormány mégsem hajlandó elárulni, honnan és mennyiért szerzik be a kazánokat: arra hivatkoznak, hogy a „kért adatok döntés-előkészítési célt szolgálnak”. Holott a döntés láthatóan már megszületett.

Szeptember végén jelentették be, hogy első körben négyszáz konténerkazánt szerez be a Technológiai és Ipari Minisztérium, és azokat közintézményekben – többek között iskolákban – használják majd a megugró villamos- és gázárak miatt. A konténerek felét (200 kazánt) importból biztosítják, míg a másik felét hazai gyártásból. A kormány erre egymilliárd forintos támogatást adott.

Az Átlátszó október 19-én közadatigénylést nyújtottunk be a Technológiai és Ipari Minisztériumnak (TIM), hogy megtudja: mely cég(ek)től, milyen paraméterekkel rendelkező kazánokat vettek, milyen értékben.

Továbbá rákérdeztek arra is, hogy mennyibe kerül majd a telepítés, és ki végzi el a munkát. Kérték, hogy csatoljanak egy tételes listát azokról a településekről és intézményekről is, ahol a mobilkazánokat használni fogják. A minisztérium november 3-án megtagadta a válaszadást, arra hivatkozva, hogy „a kért adatok döntés-előkészítési célt szolgálnak, így azokat – hivatkozással az Info. tv. 27. § (5) bekezdésére – nem áll módunkban megküldeni”.

„A gyártó 200 darab, többféle teljesítményű, fapelletet égető egységet készít és szállít le a következő hónapokban. Az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők, néhány nap alatt rendszerbe köthetők. A külföldi beszerzésből származó további berendezések várhatóan november végéig érkeznek meg Magyarországra. A gyártás, leszállítás üteméhez igazodva a TIM és a Belügyminisztérium közös munkacsoportja dönt majd arról, hogy melyik helyszínekre, milyen sorrendben telepítsék a korszerű konténerkazánokat” – olvasható a Minisztérium Facebook bejegyzésében, amiből szemérmesen kihagyták a gyártó nevét.

November 12-én aztán újabb videót tett közzé a kormány, ahol bemutatták az első mobilkazánt működés közben a nagykapornaki iskolában. A nagyjából 1000 lakosú Zala megyei településen készült felvételen pedig 0:14-nél pár másodpercig látható a kazánt készítő cég neve – Konstruktív Kft. – is .

A vállalkozás teljes nevén a zalaegerszegi New Konstruktív Épületgépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek 2021 májusa óta a gőzkazán gyártása a főtevékenysége. Korábban nyolc éven át a „víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés” volt a fő profiljuk. A 45 fős cég tulajdonosai Rodek István és Rodekné Bősze Zsuzsanna. A kft. éves forgalma az elmúlt öt évben 1,1 – 1,8 milliárd forint között mozgott, és évi 65-200 millió hasznot termelt. A társaság korábban is nyert már állami/önkormányzati megbízásokat, de 2018 nyara óta nem volt nyertes tendere a Közbeszerzési Hatóság oldalán található adatok szerint.

Rodek István ügyvezető a portál kérdésére elmondta, hogy a nagykapornaki kazánházat társaságuk gyártotta és telepítette. Hozzátette, jelenleg négy kazánház gyártására kaptak megbízást, amelyek teljesítménye 48, illetve 96 kW. Az árakkal kapcsolatban azonban nem árult el részleteket.

Eközben – az európai közbeszerzési értesítő szerint – Németországban 51,7 millió forintért helyszínre telepítve kapható a nagy teljesítményű konténerkazán, és az árban három hónapnyi üzemeltetés is benne van. Német számítás szerint ezzel a fűtés költségének 50 százaléka spórolható meg.

Forrás: hirklikk.hu