Titkosak a részletek: fél év alatt Novák Katalin több mint egy hónapot töltött külföldön

2022. november 25. 08:16 2022. nov. 25. 08:16

A beiktatása óta eltelt fél alatt Novák Katalin államfő huszonegy alkalommal utazott külföldre, és ennyi idő alatt összesen több mint egy hónapot töltött az országon kívül – derül ki a Népszava gyűjtéséből.

lap szerint ez meglehetősen sűrű külföldi program, főleg, ha összevetjük elődje diplomáciai aktivitásával: Áder János 2012-ben, elnöklése első hat hónapjában mindössze hétszer járt külföldön.

Novák úticéljainak nagy többsége a nyugati világban található, miközben Orbán Viktor kormányfőnek és minisztereinek inkább Oroszországban, Kínában, Üzbegisztánban meg a Türk Tanácsban van jelenésük.


 

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a Fidesz nem is nagyon titkolta, hogy Nováknak alapvetően diplomáciai szerepet szánnak, főként olyan helyekre vagy olyan üzenetekkel küldve, amelyek a miniszterelnökhöz politikailag kevésbé illeszthetőek.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint erősen feltételezhető, hogy „van koordináció” Novák útjai és a magyar külpolitikai törekvések között, de mivel ezek nem járnak látványos és azonnali eredménnyel, egyelőre nem tudhatjuk, hoznak-e az ország vagy a Fidesz számára bármilyen hasznot.

Arra alkalmasak lehetnek Novák útjai, hogy az Orbánnal szembeni ellenérzések enyhüljenek, illetve a kormány megtartsa külföldi szövetségeseit. Nagy is szinte biztos benne, hogy Novák egyeztet Orbánnal külpolitikai teendőkben.

A Népszava szerette volna megtudni, mennyibe kerül a magyar adófizetőknek, hogy Szijjártó mellett Novák Katalin is „kvázi külügyérként” sokat utazik. A kérdésekre hetekig tartó próbálkozások ellenére sem kaptak választ a Sándor-palotából. Azt sem közölték, hány alkalommal utazott repülővel, ezek közül mikor használt állami és mikor kereskedelmi repülőt, illetve mekkora stáb kíséri el az útjaira.

Többször kereste a lap a Honvédelmi Minisztériumot (HM) is, hogy megtudják, használta-e Novák a honvédségi repülők valamelyikét, de válasz onnan sem érkezett. Korábban egy képviselői kérdésre válaszolva a HM azt közölte: az, hogy kit, hova szállítanak a repülőkkel, harminc évig titkos információ. 

Forrás: Népszava