Több gyerek is súlyos szövődményekkel került intenzív osztályra a koronavírus fertőzés után, megszólalt a Heim Pál Gyermekkórház

2021. január 24. 07:58 2021. jan. 24. 07:58

Az RTL Klub híradója közölt riportot azokról a gyerekekről, akik különböző gyulladásos tünetekkel kerültek kórházba, több héttel azután, hogy koronavírus-fertőzésen estek át. Ezeknél a gyerekeknél, akik a fertőzés idején nem produkáltak tüneteket, sokszervi gyulladást, azaz MIS-C-t állapítottak meg. 

A tünetegyüttest elsősorban a 8-10 éves korosztályban figyelték meg. Csak a Heim Pál Gyermekkórházban már 40 ilyen esetet regisztráltak. Jelenleg 7 gyereket ápolnak itt, közülük egy állapota súlyos. A Semmelweis Egyetemen 21 gyereket kezeltek ugyanezzel a betegséggel. Az operatív törzs a televízió érdeklődésére nem tudott országos adatokkal szolgálni. 

A Heim Pál orvosigazgatója, Dr. Fekete Ferenc szerint: „A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most”

Az orvosigazgató arról is beszélt, hogy tünetmentes vagy enyhet tünetekkel rendelkező betegeknél 2-4 hét elteltével jelentkeznek a súlyos betegségek. Azonban elmondása szerint a koronavírusra adott immunválasz miatt jelentkező tünetek az esetek nagy részében gyorsan kezelhetők. Az orvosigazgató elmondása szerint 3-tól 17 éves korig több beteg is megfordult már náluk, az átlagéletkor 8-9 év. Mint mondta súlyos állapotban több gyermek is volt már, de halálos áldozata nem volt a koronavírus okozta betegségnek.

 

 

Címlapkép: Illuszráció