Történelmi pillanat: újra amerikai földről indítottak űrhajót

2020. május 30. 22:32 2020. máj. 30. 22:32

Ami ráadásul egy magáncég űrhajója. Ezzel a lépéssel innentől már nem kell Oroszország segítségét kérni, ha el akarnak jutni az amerikaiak a nemzetközi űrállomásra.

Helyi idő szerint szombat délután sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén, olvasható az MTI rövidhírében.

Kilenc év után először indultak a Nemzetközi Űrállomásra űrhajósok az Amerikai Egyesült Államokból. A Crew Dragon űrhajó fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán asztronauták irányítanak. Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) azonban ezúttal nem önerőből, hanem az Elon Musk milliárdos vállalkozó tulajdonában lévő SpaceX magánvállalattal együttműködve bocsátotta fel az űrhajót.

A kilövéssel már szerdán megpróbálkoztak, akkor azonban a viharos időjárás miatt elhalasztották az indítást.

A kilövésről élő közvetítést adott a NASA, a többórás felvételt itt lehet visszanézni, maga a kilövés -59:25-kor kezdődik a felvételen:

A CNN cikke szerint 19 órás út vár a két űrhajósra, amíg elérnek a nemzetközi űrállomásig (ISS), az amerikai keleti parti időzóna (ET) szerint várhatóan vasárnap délelőtt 10:27 körül dokkol a Crew Dragon űrhajó az űrállomáson. Ez magyar idő szerint vasárnap délután 16:27 körüli időt jelent.

A NASA Commercial Crew Program blogja fotót is közölt az indításról:

Fotó: nasa.gov, Commercial Crew Program blog

 

Forrás: Pécsi STOP/MTI