Tóth Bertalan: a hat párt konszenzusa kell egy hetedik frakcióhoz

2021. október 20. 11:46 2021. okt. 20. 11:46

Az MSZP nyitott Márki-Zay Péter felvetésére egy hetedik parlamenti frakcióról, de annak felállításához a demokrata ellenzéki szövetség mind a hat pártjának konszenzusos döntésére van szükség – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

„Mi nyitottak vagyunk, de még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a megállapodásunk szerint mind a hat párt konszenzusos döntése szükséges ehhez” – felelte ismételt kérdésre.

Mint mondta, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt végigjárta a pártok vezetőit és a vele való találkozón sok akceptálható érvet mondott egy saját frakcióhoz.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!    

Tóth szerint a koalíciós kormányzásban a frakciókra igen nagy hangsúly kerül majd, mert a súlyos politikai döntések a koalíciós partnerek között születnek majd meg, nem a kormányban: „nem úgy, mint most.”

„Bölcs döntést fogunk hozni”, miután a többi párt is elmondja érvrendszerét – jelentette ki. Örömét fejezte ki, hogy a pártelnöki értekezleteken konszenzusos döntéseket hoznak, „a legfontosabb kérdésekben mindig meg tudtunk egyezni”.

Kérdésre elmondta, hogy az MSZP ragaszkodik sok javaslatához, amelyek szerepelnek a hat párt egyszer már elfogadott Közös Alap elnevezésű alapprogramjában; Márki-Zay „biztosított arról, hogy támogatni és képviselni fogja ezeket a programelemeket” – mondta el.

Ezek között van az MSZP bérlakásépítési programja, épületszigetelési programja, az alacsony jövedelmek adómentessége vagy alacsonyabb adóval való terhelése, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása és a szociális háló újraszövése – sorolta.

Arra a kérdésre, hogy baloldali szociáldemokrata pártként miért egy jobboldali jelöltet támogatott az MSZP az előválasztás során, a társelnök leszögezte: Márki-Zay mind a hat párt miniszterelnök-jelöltje, hiszen abban állapodtak meg több mint egy évvel ezelőtt, hogy mindnyájan a győztest támogatják. „És ez most már ténykérdés” – szögezte le.

Felidézte: amikor a szabályokat lefektették, két jobboldali politikus is teljesítette a miniszterelnök-jelöltség szabályait, nyáron pedig még Jakab Péter Jobbik-elnök vezette a miniszterelnök-jelöltek népszerűségi listáját, „lehetett volna ez is a végeredmény. Mi abban egyeztünk meg, hogy az előválasztás végeredményét elfogadjuk” – húzta alá.

Megemlítette: a DK és a Jobbik az első forduló előtt az egyéni körzeteket illetően kötött szövetséget, „DK és (...) Jobbik koalícióról nyugodtan beszélhetünk”.

Az MSZP döntésének okára pedig „nagyon egyszerű a válasz: Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van velünk együtt legyőzni a Fideszt” – mondta el.

Kifejtette: az MSZP jelentős részét szeretné megvalósítani annak a szociáldemokrata-zöld programjának, amelyet a Párbeszéddel és Karácsony Gergellyel együtt képvisel. Erre mind Dobrev Klára, mind Márki-Zay Péter ígéretet tett, de „mi nem szeretnénk a fiókban hagyni ezt a programot. Mi ezt szeretnénk megvalósítani, és ehhez kormányváltás kell. (...) Azt láttuk a döntés meghozatalakor, hogy erre a legnagyobb esélye Márki-Zay Péternek van”.

Arra a felvetésre, hogy van, aki ezt haszonelvű döntésnek nevezi, azzal felelt meg, „A megvalósítása nem a mi hasznunk lesz, hanem a magyar választópolgárok és Magyarország haszna.”

Meggyőződését fejezte ki, hogy az előválasztás a viták ellenére is nagyon jót tett a magyar demokráciának, „mert végre vannak viták”; „én örülök neki, de most már hadrendbe fogunk állni”.

További jelentősége az előválasztásnak, hogy a jelöltek alkalmasságáról pedig a választópolgárok döntöttek.

Márki-Zay „Tiszták Szövetsége” elnevezése kapcsán leszögezte: „Mi egy szövetség vagyunk (...) és ebbe a koalícióba mindenki beletartozik.” Példaként azt hozta: „a Demokratikus Koalíció a nevében hordozza a demokratikus jelzőt, de ez nem azt jelenti, hogy más ne lenne demokratikus, hiszen mi egy demokrata választási szövetséget hoztunk létre. Megnyugtató, hogy mindannyian a Tiszták Szövetségébe tartozunk”.

„Együtt vagyunk. És engedje meg nekem, hogy ezt erősítsem, mert ez a legfontosabb: hogy együtt vagyunk, a hat párt, közös miniszterelnök-jelölttel, közös jelöltekkel, meglesz a közös lista, és biztos vagyok benne, mert a közvélemény úgyis ki fogja kényszeríteni: lesz közös programunk, és le fogjuk váltani az Orbán-kormányt” – jelentette ki.

 

Forrás: Hírklikk