Tóth Bertalan: a kormányváltó szövetség pártjainak egy csapatban kell játszaniuk

2020. november 12. 14:10 2020. nov. 12. 14:10

"Az emberek érthető igénye nemcsak az, hogy leváltsuk a Fideszt, hanem az is, hogy a demokrata ellenzéki szövetség tartós és kormányzóképes is legyen" - írja Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke.

A baloldali politikus Népszavában közölt cikkében kifejti, a kormányváltó szövetség pártjainak egy csapatban kell játszaniuk. Szükség van ugyanakkor egy közösen elfogadott vízióra, mely megalapozza a későbbi hosszabb távú együttműködést. Mint fogalmazott, a kormányzóképesség alapfeltétele a közös program. Tóth szerint a közös munka már elkezdődött helyi szinten az önkormányzatokban, a frakciók között és a pártelnökök szintjén is. 

"A napokban közösen dolgoztuk ki a 11 pontból álló járványkezelési javaslatcsomagunkat is. Ebben olyan konkrét intézkedések szerepelnek, mint az azonnali tömeges és ingyenes tesztelés, valamint kontaktkutatás, vagy a száz százalékos táppénz azoknak, akik igazoltan koronavírusosok, hogy ne akarják elkerülni a karantént az anyagi kiesés miatt, és ne akarjanak betegen is dolgozni. Ezzel vissza lehetne szorítani a fertőzés terjedését! De azt is kimondtuk, hogy a megélhetési problémákat is orvosolni kell, vagyis kapjanak azonnali támogatást a munkájukat elvesztő dolgozók, a gyermekes családok és a nyugdíjasok. Nem lehet pénz nélkül hagyni az embereket, és segítség kell a kisvállalkozásoknak is! Ezekben minden ellenzéki párt egyetért, és képesek voltunk összehangoltan cselekedni"

- értekezik Tóth Bertalan. Az amerikai elnökválasztás kapcsán, melyen a demokrata Joe Biden lett a befutó a republikánus Donald Trumppal szemben, megjegyezte, a fejlett világ elindult kifelé az elvtelen populizmus és önkény korszakából. Szerinte ezt igazolja az is, hogy az EU az európai normák és a jogállamiság feltételeinek teljesüléséhez köti az uniós kifizeetéseket. 

Rátérve a közös programalkotásra, Tóth megjegyezte, az MSZP már előjött saját javaslatával. Programjuk három pillérre épül:

  • a demokráciát és a szabadságjogok, valamint a jogbiztonság és a jogállam helyreállítására,
  • az esélyteremtés és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetése,
  • valamint a környezetünk kizsákmányolása elleni fellépés és a klímaigazságosság érvényre juttatása.

Tóth szerint kidolgoztak egy 30 pontos javaslatsort, mely alapját képezheti a közös programnak, azonban ennek időben el kell készülnie.

"Ha a jövő évi előválasztások idejére az alapok már készen vannak, és már az előválasztás előtt minden jelölt és a miniszterelnök-jelölt jelöltek is aláírják, hogy ezt a programot fogják képviselni. Ez közös érdekünk, hiszen az embereknek is tudniuk kell, hogy mire készülnek azok, akikre szavaznak. Ha azt akarjuk, hogy egységes, kormányzóképes erőnek lássák a szövetségünket, akkor egyik jelölt sem képviselhet mást, mint amiben együtt megállapodtunk"

- fogalmazott. Hoozzátette, az MSZP támogatja az előválasztást, mindenhol olyan közös aspiráns mögé kell felsorakozni, aki helyben a legesélyesebb. Megjegyezte, jelenleg a járvány megfékezése a legfőbb nemzeti érdek, 2021 tavaszától viszont készülni kell 2022-re.

"És ha a demokratikus pártok szövetsége nem csak győzni szeretne, hanem kormányozni is, akkor az csak egy közösen megalkotott és közösen képviselt programmal lehetséges. Ezt a közös minimumot pedig most kell elfogadnunk, hogy aztán, ha sokan mellénk állnak, ez lehessen a jövőnk is"

- zárul a társelnök cikke.

(Címlapkép: Facebook/Tóth Bertalan)
 

Forrás: Pécsi STOP/Népszava