Tóth Bertalan: a második forduló lényege, hogy ki tudja integrálni az ellenzéki választókat

2021. október 1. 11:37 2021. okt. 1. 11:37

Az ellenzéki előválasztás második, miniszterelnök-jelölti fordulójának az a kulcskérdése: melyik jelölt tudja integrálni az ellenzéki választókat – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában, csütörtökön.

Kitért arra is: az alaptörvény közjogi érvénytelenségét nem a Parlamentnek, hanem a népnek kellene kimondania. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

 

„A második fordulónak pedig az a lényege, hogy melyik az a jelölt a három közül, aki integrálni tudja az ellenzéki választókat. Ez kulcskérdés majd a nagy megméretkezésben”

 

 

– mondta, miután az előválasztási eredmények szerint Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter jutott tovább a miniszterelnök-jelöltek közül.


„Nekünk meggyőződésünk, hogy Karácsony Gergely az – ez egy teljesen egyértelmű –, úgyhogy ezerrel készülünk a második fordulóra” – jelentette ki Tóth. Azzal indokolt: Karácsony Gergely tudja leginkább integrálni az ellenzéki szavazókat, és megszólítani a bizonytalanokat.

Márki-Zay harmadik helyezését a miniszterelnök-jelölti versenyben „meglepetésnek” nevezte. A Márki-Zay által felvetett esetleges visszalépésről, amiről a hódmezővásárhelyi polgármester és az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely pénteken tervez beszélni, Tóth azt mondta: „itt a miniszterelnök-jelöltek fognak tárgyalni”, az MSZP támogató pártként úgy lesz ebben részes, hogy ha létrejön ilyen megállapodás, azt miként tudja segíteni.

Márki-Zay feltételeiről a visszalépéséhez Tóth azt mondta: az euró bevezetésében „nincs vita”; azt az MSZP-Párbeszéd szövetség is szeretné. Az elszámoltatás kérdésében szintén nincs; felidézte, ő maga is „ezer” olyan adatigénylést, bírósági eljárást indított, sőt, feljelentést tett, például a Mátrai Erőművel kapcsolatban, ami erre irányult.

Márki-Zay harmadik feltétele ügyében, ami az alaptörvény érvénytelenségének kimondásáról szól, a társelnök azt a meggyőződését fejezte ki, hogy parlamenti szavazás helyett, inkább a választópolgárokat kéne a folyamatba bevonni:

„Az alaptörvény közjogi érvénytelenségét – ugye ezt mondja Márki-Zay Péter – ne a Parlament többsége, hanem a választók többsége mondja ki.”

Közölte: a második előválasztási forduló időpontjáról a pártelnökök még nem döntöttek, de az MSZP-Párbeszéd azt szeretné, ha október 8. és 16. között tartanák, hogy két hétvégén is lehessen szavazni, „hiszen ez a demokrácia ünnepe, óriási nagy siker. Szeretnénk, hogy a második fordulóban még jobban megmozduljanak az ellenzéki választók”, s az is részt vehessen, aki az első fordulóban kimaradt.

„Fizikai képtelenségnek” nevezte, hogy előbb tartsák meg a második fordulót: „nagyon elfáradtak (...) az aktivisták”. Megköszönte a szocialistáknak is a munkát: „Az egész országban ők adták a sátrakat. A Villányi út tulajdonképpen most már az előválasztás központjává vált; rengeteget dolgoznak, úgyhogy ezúton is köszönöm nekik”.

Kérdésre kitért arra: fellebbezett az előválasztási etikai bizottságánál a DK-s Ráczné Földi Judit székesfehérvári jelöltet érintő offshore-ügyben. Szomorúságát fejezte ki, amiért fellebbezését elutasították, miután a DK és a Jobbik koalíciója leszavazta, az LMP pedig tartózkodott. A Momentum – Fekete-Győr András ígérete szerint – megszavazta, így 3:3-as szavazati aránnyal utasították el a fellebbezést.

Megjegyezte: óriási siker, hogy az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Márton Roland legyőzte Rácznét Székesfehérváron, Ózdon pedig, „a Jobbik egyik fellegvárában”, Kiss Sándor győzelmet tudott elérni az „integetésnek nevezett kartartással gyanúba keveredett jobbikos” Farkas Péter Barnabással szemben.

Mint mondta, ezek a botrányok a szavazás vége felé robbantak ki, nem volt akkora befolyásuk, „úgyhogy ott a jelöltünk hozta ezt a teljesítményt”. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Címlapkép: Tóth Bertalan, ATV