Tóth Bertalan: amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak fideszes színjáték

2022. december 2. 10:05 2022. dec. 2. 10:05

Amíg Orbán rendeletekkel kormányoz, a jogállamisági törvények elfogadása csak a fideszes színjáték része – írja Facebook-bejegyzésében Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője azután írta mindezt, hogy kiderült, a Miniszterelnöki Kabinetirodának három hónapra van szüksége, hogy érdemben válaszoljon egy közérdekű adatigénylésre.

Tóth Bertalan október 15-én kért Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől egy állami vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi döntésről szóló határozatot. Az MSZP politikusa szerint ennek a teljesítése az adminisztrációval foglalkozó minisztériumi tisztviselőnek – kereséssel, másolással, kávézással, szkenneléssel együtt – akár húsz percébe is beletelhet. A törvény 15 napot biztosít az ilyen adatigénylések teljesítésére.

Csakhogy most nem a törvényt kell alkalmazni – hívja fel a figyelmet Tóth Bertalan –, hanem az attól eltérő „veszélyhelyzeti" rendeletet, amely szerint, ha a 15 napon belüli válasz veszélyeztetné Nagy Márton közfeladatainak „veszélyhelyzeti kormányrendeletekben foglalt feladatai határidőben történő ellátását", akkor ráér 45 nap múlva válaszolni.


 

November 29-én letelt a 45 nap is. Ekkor arról kapott tájékoztatást, hogy Nagy Márton továbbra is nagyon elfoglalt, ezért újabb 45 nappal meghosszabbítják a válaszadási határidőt. 90 nap – lényegében három hónapot kell várni egy húszperces munkáért! – hívja fel a figyelmet.

Tóth Bertalan szerint mindez csak azt bizonyítja, hogy Orbánék nem változnak. Elfogadhatnak bármilyen törvényt a korrupció visszaszorítása és a jogállam helyreállítása érdekében, jöhetnek új törvényi szabályok, akár a közérdekű adatokhoz való hozzáférés gyorsításáról, egyértelműen látszik, hogy nem gondolják komolyan.

Az MSZP frakcióvezetője szerint amíg az általuk bevezetett különleges jogrend él, amíg rendelettel eltérhetnek a törvényektől, adókat és költségvetést alkothatnak, addig az Európai Bizottsággal történő megegyezési szándék is csak újabb fideszes színjáték.