Tóth Bertalan: ha győz az ellenzék, gitározom egyet

2021. november 24. 16:45 2021. nov. 24. 16:45

Teljesen indokolatlan most az oltási regisztráció, akkor volt értelme ennek, amikor bejöttek az oltóanyagok, mert nyilván akkor nem lehetett mindenkinek adni, aki jelentkezett az oltópontokon – mondta a KlikkTV Mélyvízben című műsorában Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Beszélt még az egészségügy helyzetéről, a monetáris politikáról, a minimálbérről és a párt zenei pályázatáról is.

Tóth Bertalan szerint érthető, hogy korábban, amikor még nem volt ennyi vakcina, regisztrálni kellett. Először az egészségügyi dolgozókat, aztán az időseket, és így mentek korosztályról korosztályra, de amikor nyár elejére már vakcinabőség alakult ki, el kellett volna törölni a regisztrációt, s mindenkit, aki megjelenik az oltópontokon, be kell oltani.

Az oltási hétről azt mondta, „ha sikerként könyveli el a kormány ezt az egy hetet, akkor talán rá fog jönni, hogy már nem kellene regisztrálni, de mi lesz akkor Rogán Antal adatbázisával.”

„Nem pukkadt ki az a lufi, amit a kormány a járványpropagandával művelt. Most is ezt éljük, ezt a pozitív sikerpropagandát, miközben a víruskezelés legfontosabb alapvetése az őszinte kommunikáció. Nem csúsztathatunk, nem lehet olyat írni, mint amit a miniszterelnök írt a nyugdíjasoknak a negyedik hullám közepén, hogy legyőztük a vírust.”

Mostohagyerek egészségügy

Az áldozatok magas számához az egészségügy helyzete biztosan hozzájárul – tette hozzá Tóth Bertalan. „Van adat arról, hogy akik lélegeztetőgépre kerülnek, azoknak hány százaléka gyógyul meg és Magyarországon ez a szám tragikus. Ez nyilván nem az orvosok vagy az ápolók miatt van, hanem azért, mert kevesen vannak. Akkor még azokról nem is beszélünk, akik a Covid felfutása miatt kórházba kerülnek, vagy akik nem Covid miatt szorulnának ápolásra, de a járvány okán, nem kapnak ellátást. A halasztható műtéteket már lemondták, most ki kell üríteni kórházi ágyakat és kiderült, nem az ágy kevés, hanem az orvosok száma.”

Ezeket a számokat nem látjuk – fogalmazott. „Teljesen világos, hogy az egészségügy mostohagyerek volt az elmúlt 11 évben. Hiába mondják, hogy folyamatosan emelték az egészségügyre fordítható összeget, csak éppen 2010-ben lecsökkentették, és GDP-arányosan még most is alig éri el azt, amit GDP-arányosan fordított az akkori kormány az egészségügyre. Megemelték az orvosok bérét, de a szakápolókét viszont nem olyan mértékben, bérfeszültség van és a törvény miatt, amit hoztak az orvosokkal kapcsolatban, több ezren hagyták el a pályát.”

Romló forint, bizalmatlan gazdasági helyzet

Nem látjuk a pontos monetáris politikát, megértünk egy olyan hetet, amikor kétszer emelt kamatot a Magyar Nemzeti Bank és nem azt a hatást hozta, amit vártak tőle – tért át az ország pénzügyi helyzetére a szocialista politikus. „Nemhogy erősödött volna a forint, még tovább gyengült. Ez bizalmatlanság a magyar monetáris politikával szemben, de a magyar pénzügyi politikával szemben is, mert azt látják a befektetők, hogy mérhetetlen eladósodás indul, drasztikusan nő a költségvetési hiány, a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési politikája kiszámíthatatlan, ezért bizalmatlanság van a forinttal szemben.”

„Elképesztően megnőnek az árak, mert az infláció miatt megnő a beszerzési ár, emiatt pedig romlik a forint. A lakosságnál megállították az energiaárakat, de azoknál, akik például a kenyeret sütik, azoknál nem. Az élelmiszereknél nagyon elszabadultak az árak, ezért van az MSZP-nek az a javaslata, hogy áfát kell csökkenteni. A benzinár hatósági árának bevezetését indokoltnak tartja a szocialista párt, de azt, hogy megint a kisvállalkozók fognak rosszul járni, azt nem. Megtörténhet, hogy MOL-nak kell átadnia a kútját, ha nem akar állandóan veszteséget termelni? A nagyvállalatok ki fogják bírni a veszteséget, de mi van azokkal a családi vállalkozásokkal, akiknek ez adta a megélhetést?”

Minimálbér, ami csak a multiknak kedvez

Tóth Bertalan emlékeztetett arra is: a minimálbér kapcsán az volt az MSZP javaslata, hogy az legyen adómentes és a mediánbérig legyen adójóváírási rendszer. „Ez belekerült volna 250-300 milliárd forintba. Most a szociális hozzájárulási adó csökkentése 500 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, tehát majdnem kétszer annyiba. A nagyvállalatoknál, főleg az autóiparban, szinte senki sem minimálbéres, így a multik meg sem érzik ezt, de a kisvállakozásoknak kitermelni a 200 ezer forintos minimálbért nagyon nehéz lesz. Megint a multik nyertek. Nyilván a munkavállalók is, mert magasabb lesz a fizetésük, azzal természetesen nincs baj.”

Választási manipulációk

Azt, hogy a választójogi törvényhez hozzányúlnának, nem tartja valószínűnek Tóth Bertalan. Mint mondta, az tényleg vörös vonal. „Az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlása, hogy a választások előtt egy évvel a választási szabályokat nem szabad módosítani, ezt eddig a Fidesz is betartotta. De az országgyűlési törvény módosítása, például, hogy egy frakcióba kell ülni, az már nem választási törvény. A lakcímtörvény sem a választással kapcsolatos, miközben mind a kettő befolyásolja a választást. Ilyet el tudok képzelni, hogy még lesz, nem látunk előre, de vannak rossz érzéseim.”

Tóth Bertalan azt javasolja, ha olyan törvényt tárgyalnak, amely kétharmados többséget igényel és kizárólag az a célja, hogy a hatalmat biztosítsa, vagy bizonyos NER-vívmányokat alaptörvénybe akar emelni, abban az ellenzéknek nem szabad részt venni.

Emlékeztetett, az MSZP és az ellenzék alkotmányozási folyamatot szeretne elindítani, ami a választópolgárok bevonásával történne. Van már egy jogászcsapat, amelyik ezen dolgozik.

Karitatív akciók országszerte

2018-ban, amikor a Fidesz áterőszakolta a képviselői fizetésemelést, akkor az MSZP hozott egy döntést, hogy a képviselők ezt az összeget befizetik egy úgynevezett szolidaritási alapba – hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan. „Többféle akciót indítottunk, tavalyi is volt karácsony előtt karitatív megmozdulás. Nagyon nagy baj van sok családnál. Nekünk szerény eszközeink vannak, 15 millió forintot ajánlottunk most fel az alapból. Helyi szervezetek, megyei elnökök koordinálásával fogják majd ezt a pénz elkölteni. Van, ahol tűzifát vásárolnak, van, ahol tartós élelmiszert. Volt, amikor 12 tonnát tudtunk szétosztani.”

A zenén keresztül a fiatalok felé

Tóth Bertalan az MSZP zenei pályázatával kapcsolatban elmondta, a pártban lévő fiatalok fejéből pattant ki az ötlet és nem titok, hogy ez is nyitás a fiatalok felé. „Számomra is meglepő volt, hogy több mint 100 pályamű érkezett. Sajnos ez azt is mutatja, hogy a tehetséggondozás megint a politika által befolyásolt, és nem a tehetség határozza meg, hogy ki tud bejutni a Petőfi Rádióba, hanem inkább a lojalitás.”

Ezt folytatjuk, de lesz még más kezdeményezésünk is. Én, aki klasszikus gitározom, már régen nem játszottam, de ha nyer az ellenzék a választásokon, megteszem.”

 

Forrás: hirklikk.hu