Tóth Bertalan: Magyarországnak egyértelművé kell tennie euroatlanti elkötelezettségét

2022. február 25. 20:16 2022. feb. 25. 20:16

Magyarország euroatlanti elkötelezettségének minél előbbi egyértelművé tételét sürgette az MSZP társelnöke pénteken.

Tóth Bertalan a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, mindaz, ami most történik Ukrajnában, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikájának teljes csődjét jelenti. Kiderült, hogy a hintapolitikának – mint már annyiszor a történelemben – nincs eredménye – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: „minél előbb egyértelművé és hitelessé kell tenni Magyarország euroatlanti elkötelezettségét, az európai értékek tiszteletét és érvényre juttatását, a NATO-val fennálló szövetségünk megerősítését". Szerinte a hitelesség visszaépítéséhez az első lépés a kormányváltás, április 3-án.

Az ellenzéki politikus kiállt Ukrajna függetlensége mellett, szerinte a harcokat be kell szüntetni, a feleknek tárgyalniuk kell egymással. Egyetértett azzal, hogy „a Putyin háborúja" elől menekülőket Magyarország befogadja.

Tóth Bertalan úgy látja, a háború hatása már Magyarországot is elérte: humanitárius válság alakult ki, családok tízezrei menekülnek és igyekeznek elhagyni Ukrajnát, gyengül a forint, emelkednek az energiaárak, gyorsul az infláció, elértéktelenedik a fizetés, a nyugdíj. Ez Orbán Viktor legnagyobb szövetségesének köszönhető – összegzett, bírálva – a magyarokat Oroszország felé évtizedekre eladósító" paksi beruházást.

Forrás: MTI