Tóth Bertalan: nagy öröm, hogy újabb MSZP-s javaslatot valósít meg a kormány

2020. április 3. 10:33 2020. ápr. 3. 10:33

Március közepe óta kérte a kormányt, még egy törvénytervezetet is benyújtott az MSZP, hogy az egészségügyben és szociális területen dolgozók is kapjanak egyszeri nagyobb bértámogatást, bár a béremelésre is szükség lenne náluk. Orbán Viktor pénteken jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozók még az idén 500 ezer forintos pluszjuttatást kapnak. Az MSZP a szociális ágazatban dolgozókra is kiterjesztené ezt az 500 ezer forintos pluszpénzt, erről Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt egy sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel jelentette be a Kossuth rádióban, hogy az egészségügyi dolgozók idén 500 ezer forintos pluszjuttatásban részesülnek. (A bejelentés további részleteiről ebben a cikkben lehet olvasni.)

Ezzel a miniszterelnök egy újabb MSZP-s javaslatot valósított meg, ahogy erről Tóth Bertalan, a párt elnöke a Facebook-oldalán megemlékezett. 

Erről amúgy Tóth Bertalan már március 20-án beszélt egy rádióműsorban, ahol azt fejtette ki, hogy a rendőrökhöz és más BM-es dolgozókhoz hasonlóan (akik tavaly év végén kaptak bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást) az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak is hasonló ugyanilyen mértékű juttatást kell adni. Emellett korábban azt is bejelentette az MSZP elnöke, hogy az egyszeri nagyobb arányú támogatás mellett muszáj lesz a béreket is emelni ezeken a területeken.

A Parlamentben is felszólalt a téma érdekében és törvényjavaslatot is benyújtottak még március közepén az országgyűlésnek. Ebből több elemet már megvalósított a kormány, mint a hiteltörlesztések felfüggesztése, a kilakoltatások moratóriuma, de az iskolabezárásoknál is a többi ellenzéki párttal együtt követelte a párt a gyors bezárást, hogy ezzel is el lehessen kerülni a járványhelyzet eszkalálódását.

A szocialista párt egy ötpontos védelmi csomagot is bemutatott márciusban, hogy mire lenne szükség:

Frissítés (11:31)

A szociális ágazatban dolgozókra is kiterjesztené a pluszjuttatást a szocialista párt

A szociális ágazatban dolgozóknak is meg kell kapniuk az 500 ezer forintos pluszjuttatást az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan - követelte az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteken, az MSZP Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatóján az MTI híre szerint.

Harangozó Tamás közölte, az MSZP üdvözli, hogy a kormány megfogadta a szocialisták hetek óta szorgalmazott javaslatát: kapjanak egyszeri 500 ezer forintos juttatást "a frontvonalban dolgozó" egészségügyi dolgozók.

Hozzátette: az MSZP javaslatában ugyanakkor az is szerepelt, hogy a szociális ágazatban dolgozók is kapják meg ezt a pénzt.

A szociális ágazatban dolgozók ápolják az időseket, betegeket szinte megalázóan alacsony béréért és az elmúlt években kimaradtak minden valódi és jelentős béremelésből - magyarázta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány az MSZP több javaslatát is végrehajtotta már: az e-recepteket nem kell személyesen kiváltani, hitelfizetési moratóriumot vezettek be, felfüggesztették a végrehajtásokat, bezárták az iskolákat és védőfelszereléseket szereztek be.

Harangozó Tamás kitért arra, hogy az időkorlát nélküli "felhatalmazási törvény" miatt kemény bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben 13 európai kormány - köztük Németország, Magyarország legfontosabb gazdasági partnere -, valamint az Európai Néppárt vezetője és számtalan tagpártja, illetve gazdasági elemzők.

Véleménye szerint ha Orbán Viktor hatalmi törekvései miatt a politikai és a gazdasági bizalom meginog Magyarországban, az a forint további gyengüléséhez vezethet és együtt járhat külföldi cégek kivonulásával, ami további munkahelyek megszűnését eredményezheti a válság közepén.

Mi értelme volt a felhatalmazási törvénynek, ha az Országgyűlés "szépen, szorgalmasan" tud ülésezni, mint jövő héten, amikor három nap is tanácskozik - firtatta. Hozzátette: olyan törvényeket nyújtottak be a parlamentnek, amelyek egyértelműen a Fidesz pártpolitikai érdekeit és a miniszterelnök gazdasági környezetének, oligarcháinak gazdasági érdekeit szolgálják, semmi közük a járvány elleni védekezéshez.

Harangozó Tamás azt mondta, az Országgyűlésnek a nyugdíjemeléssel, a nyugdíjkorrekció kifizetésének előrehozásával, a hatósági árak bevezetésével és a rezsiköltségek radikális csökkentésével kellene foglalkoznia.

Forrás: Pécsi STOP/MTI

@ifmobil
@endmobil