Tóth Bertalan: ott kell segíteni, ahol nagy baj van

2021. július 8. 10:04 2021. júl. 8. 10:04

Az MSZP javaslatai a kiskeresetűek bérének növelésére, a minimálbér adómentesítésére, a minimálnyugdíj és a családi pótlék megemelésére mind azt célozzák, hogy ott segítsenek, „ahol a járványhelyzet miatt tényleg nagyon komoly bajba kerültek, ahol a legnagyobb szükség van rá” -mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán.

Ott kell segíteni, ahol nagy baj van”

 

- mondta Tóth. A szocialisták élelmiszeráfa-csökkentésre vonatkozó javaslata is azoknak segítene, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Az MSZP javaslata: kerüljön minden élelmiszer 18 százalékos áfakulcs alá, az alapvető élelmiszerek pedig 5%-os kulcs alá.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Tóth azt mondta: ez azoknak lenne nagyon kedvező lépés, akik legfőképpen élelmiszerre költenek naponta. Nagyon sokan vannak, akik „nagy valószínűséggel nem vásárolnak televíziót, nem tudnak vásárolni gépjárművet, hanem élelmiszereket vásárolnak”.

A KSH egy friss, „nagyon tragikus és szomorú adatsorát” idézte az úgynevezett szegénységi résről, vagyis hogy hogyan nő a távolság a szegénységi küszöb és az az alatt élők között. E szerint az elmúlt tíz évben a 17 év alatti gyermekeknél ez a távolság a duplájára, a 65 év feletti nőknél pedig a négyszeresére emelkedett.

„Látható, (...) hogy ők már nagyon-nagyon nehezen tudnak kitörni a szegénységből” – állapította meg.

Azt mondta: az élelmiszeráfa-csökkentés „nagyon-nagyon régi javaslata a Magyar Szocialista Pártnak”, sok százezer aláírást gyűjtöttek az érdekében évekkel ezelőtt, és a javaslatot fenntartják.

Megjegyezte: a kormány pár évvel ezelőtt tett hasonló lépéseket, utalva a sertéshús, majd a baromfi áfájának csökkentésére. „Ezt folytatni kéne” – mondta Tóth.

Arra, hogy az az árcsökkenés nem maradt meg, azt mondta: „sose fogjuk megtudni”, ma mennyibe kerülnének ezek az élelmiszerek, ha nem csökkentették volna a rajtuk lévő áfát.

Azt mondta: az árcsökkenés megmaradása érdekében a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) kellene intézkednie, mint ahogy most, az építőanyag-árak emelkedése ellen a kormány „drasztikus lépéseket” ígért a GVH bevonásával.

„Igenis a Gazdasági Versenyhivatal foglalkozzon azzal, hogy érvényesüljenek ezek az árcsökkentési lépések és döntések. (...) Tulajdonképpen a kormány most vázolta föl az eszköztárát ennek; (...) ezt ugyanúgy meg lehetett volna tenni” a sertéshús és a baromfi áfacsökkentésénél – mondta.

 

 

Az ellenzéki előválasztás kapcsán kérdezték a társelnököt a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókörzetében a jobbikos Bíró László ellenében induló Jézsó Gáborról, aki az MSZP-Párbeszéd jelöltje, de Márki-Zay Péter is jelöltként jelentette be.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

Tóth Bertalan tisztázta: Jézsó Gábor az MSZP-frakciót fogja választani, ha országgyűlési képviselő lesz; indulását támogatja az MSZP-Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Momentum, „és nagyon bízunk benne, hogy az LMP is”.