Tóth Bertalan: senki ne nézze lábtörlőjének az MSZP-t

2020. február 21. 18:09 2020. feb. 21. 18:09

A közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját - mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteken Szegeden tartott sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy az MSZP két fővárosi kerületi polgármestere, Kiss László és Szaniszló Sándor bejelentette, átlép a DK-ba.

"Csalódtam bennük és csalódott bennük a közösség is, mely keményen dolgozott a sikerük érdekében. A politikában ők senkik nem lennének az MSZP nélkül, nem is nyertek volna október 13-án választást, ha ez a közösség nem dolgozik értük és nem áll mögöttük"

- fogalmazott Tóth. Hozzátette, Kiss és Szaniszló hátba szúrta ezt a közösséget.

A pártelnök szerint hamis a két polgármester érvelése, hogy a DK Európa-politikája vezetett távozásukhoz, mint mondta, az már az önkormányzati választásokkor ismert volt. Döntésüket, miszerint megválasztásuk után döntöttek a távozás mellett, Tóth Bertalan etikátlannak tartja, ez a hamisság és etikátlan viselkedés szavai bizalomvesztéssel jár. 

Ezért javasolja a párt február 22-én ülésező választmányának, hogy az, aki a MSZP-ből kilépve az önkormányzati vagy parlamenti választásokon más párt színeiben indul, ne kaphassa meg támogatásukat.

- Politikai hibát követ el az, aki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját, konfliktust generál ellenzéki oldalon - folytatta a politikus, hangsúlyozva, a köztársaságpárti szövetség 2019-es önkormányzati választási sikerei nem valósulhattak volna meg az MSZP tagjai, közössége, intézményrendszere és kampánytudása nélkül. Hozzátette, az MSZP-Párbeszéd szövetség népszerűsége stabil, hónapról hónapra emelkedik, azonos a Momentum és a Jobbik erejével, a demokratikus pártok együttesen tudnak a Fidesszel szemben küzdeni.

"Külön-külön mindenki gyenge, együtt vagyunk erősek"

- mondta Tóth Bertalan. A pártelnök rámutatott, október 13-án az MSZP megerősödött, képviselői száma csaknem négyszáz, polgármesterei pedig 45-en vannak, nagyvárosi, városi szinten a legerősebb ellenzéki párt. Ezeken a településeken szinte sehol nem győzhet olyan, aki nem bírja az MSZP támogatását. 

"Aki elvesztette bizalmunkat, biztosan számíthat arra, hogy nem kapja meg a szervezet támogatását"

- folytatta Tóth Bertalan. A DK-ba átült polgármesterekre utalva azt mondta,

"néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket", 

kitart a párt új baloldali stratégiája és szövetségi politikája mellett. Az MSZP március 14-i kongresszuson elfogadandó stratégiája szerint szakítani kívánnak a neoliberális gazdaságpolitikát, az elitek érdekeit támogató harmadik utas szociáldemokrata politikával. A párt politikája az igazságosságra, a szolidaritásra épül, és amely mindenki számára esélyt teremt a felemelkedésre - fogalmazott.

Tóth Bertalan elmondta, a szombati választmányon beterjeszt egy javaslatot, hogy az az MSZP-tag, aki kilép átül egy másik pártba, és önkormányzati, országgyűlési választáson mérettetné meg magát, az nem bírja majd az MSZP támogatását. A pártelnök kezdeményezi Budapesten és a két érintett kerületben az együttműködési keretek felülvizsgálatát. Hangsúlyozta, az MSZP hisz az ellenzéki együttműködésben és a főváros sikerében, nem kaphat teret olyan probléma, mely érdekellentétet okoz ellenzéki körben. Ezért felkérte a fővárosi szervezet elnökét, hogy keresse meg Karácsony Gergely főpolgármestert, azért, hogy ismét meghatározzák az együttműködés kereteit, senki érdeke ne sérüljön. 

"Ez a közösség összetartó közösség, rengeteg áldozatot hoztak a választások során. Senki ne tekintse az MSZP-t lábtörlőjének, egyenrangú félként kívánunk az ellenzéki együttműködésben részt venni"

- zárta szavait Tóth Bertalan.


 

Forrás: Pécsi STOP