Tóth Bertalan: több szerénységet, kedves Varga Mihály!

2021. szeptember 3. 09:48 2021. szept. 3. 09:48

Több szerénységet, kedves Varga Mihály! – szólítja fel Facebook-posztjában a pénzügyminisztert Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. A szocialista politikus szerint Varga azért magyarázkodik, mert ő felhívta a figyelmet arra, mennyire leszakadtak a nyugdíjak a fizetésektől, és hogy fel kell zárkóztatni a kisnyugdíjakat.

Tóth Bertalan a „hazug propagandaszöveg” elolvasása után emlékeztette a minisztert, hogy ő volt az, aki

– megszavazta, hogy elvegyék és elköltsék csaknem hárommillió ember idős korra félretett, nyugdíjcélú megtakarítását;
– támogatta a korhatár alatti nyugdíjak és a rokkantsági nyugdíjak megszüntetését, tönkretéve ezzel rengeteg rokkant ember életét;
– igennel szavazott arra, hogy a vegyes indexálás eltörlésével kevesebb legyen az éves nyugdíjemelés, támogatta a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését, a járulékok adóvá történő átalakítását, az önálló nyugdíjbiztosítási alap megszüntetését és az igazgatási rendszer szétzilálását;
– ellenezte az MSZP javaslatait a nyugdíjak emeléséről, illetve azok igazságosabb elosztásáról!

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Tóth szerint Varga Mihály erről elfeledkezik, ahogy a propagandát hajtogató magyarázkodása is eléggé hiányos:

Varga Mihály azt hajtogatja, hogy a nyugellátási kiadások idén már mintegy 33 százalékkal magasabbak, mint 2010-ben. Csak épp azt nem teszi hozzá, hogy tíz év alatt a nyugdíj célú kiadások értéke nem nőtt, mivel a kumulált infláció a nyugdíjas fogyasztói kosárban lényegében ugyanakkora (32,64 százalék). Ráadásul tíz év alatt közel 335 ezerrel (19,4 százalékkal) többen lettek öregségi nyugdíjasok, így az öregségi nyugellátásra fordított pénz is többfelé oszlik, azaz az egyének szintjén értékcsökkenés történt. Varga arról sem beszél, hogy a kormány a GDP arányában kevesebbet költ nyugdíjakra! A KSH adatai szerint 2010-ben a nyugdíjcélú kiadások a GDP 11,2 százalékát tették ki, míg 2019-ben már csak 8,3 százalékát!

 

 

Varga Mihály azzal büszkélkedik, hogy elkezdték a 13. havi nyugdíj visszaépítését. Azt viszont nem fejti ki, hogy a 13. havi nyugdíjat az MSZP vezette be, aminek a kifizetését a Bajnai-kormány a gazdasági világválság miatt volt kénytelen felfüggeszteni. Miért várt a Fidesz 11 évet a 13. havi nyugdíjjal? Hiszen kétharmados parlamenti többségük volt és élvezték a gazdasági fellendülés hatásait! Inkább stadionokra költöttek, meg Mészáros Lőrincnek adták a pénzt! És még most is csak egy heti nyugdíjat akarnak eladni 13. haviként!

Varga Mihály szerint három év múlva az átlagnyugdíj 72 százalékkal lesz magasabb, mint 2010-ben. Arról azonban mélyen hallgat, hogy MA MI VAN?! Elárulom: 11 évi Fidesz-kormányzás után, 2021-ben az átlagnyugdíj csak 52 százalékkal magasabb, mint 2010-ben, és ma az átlagnyugdíj csak 54 százaléka a nettó átlagkeresetnek, míg 2010-ben a 74,5 százaléka volt!

 

 

Varga Mihály azt ígéri, hogy a kiugró gazdasági növekedés miatt nagy nyugdíjprémiumot fognak fizetni. Csak éppen azt nem teszi hozzá, hogy a nyugdíjprémiumra vonatkozó szabályok az MSZP kormányzása idején születtek, „kiugró gazdasági növekedés” pedig azért van, mert a vírusválság alatt a magyar gazdaság csökkent az egyik legnagyobb mértékben! Magyarul: a szakadékból van hová visszakapaszkodni! A Fidesz-kormány válságkezelését pedig még Matolcsy György jegybankelnök is bírálja!

Varga Mihály állítja: a magas infláció miatt többször is kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre. Csak éppen azt nem teszi hozzá, hogy ez nem kegy, hanem jár a nyugdíjasoknak! Mivel minden évben tudatosan alultervezik az inflációt, év végéig használják a nyugdíjasok pénzét, vagyis a kispénzű idősek hiteleznek a Fidesz-kormánynak!

Tóth Bertalan szerint a Fidesz és az MSZP nyugdíjpolitikája között az a különbség, hogy utóbbiaknak a nyugdíjasok nem statisztikai számok, és nem költségvetési tételek, hanem emberek, akiknek idős korban is garantálni kell a biztos megélhetést.

Emlékeztet: ezt Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség LMP által is támogatott miniszterelnök-jelöltje is világosan kimondta! Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-kormány 12. évében a nyugdíjasok nagy többsége nem tud kijönni a nyugdíjából! A 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt (4,9-ről 15 százalékra), és csaknem 450 ezer nyugdíjas a kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum.

Fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a mi programunk! – írja Facebook posztjában az MSZP társelnöke.

Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!