Tovább morzsolódott a Fidesz támogatottsága

2022. augusztus 12. 11:45 2022. aug. 12. 11:45

A Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg – derül ki az IDEA Intézet legújabb kutatásából.

A párt teljes népességen belül mért támogatottsága két százalékponttal alacsonyabb (37-ről 35 százalékra), mint július legelején, amivel párhuzamosan a bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje három százalékponttal emelkedett. Összességében mindez azt jelenti, hogy a kormánypárt támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék), nyolc százalékponttal csökkent (35 százalék), ami bőven hibahatáron túli változás.

A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre, ráadásul a biztos szavazók körében is három százalékpontos csökkenés tapasztalható, ez a mutató 54-ről 51 százalékra esett vissza.

Az elemzők szerint a kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete szinte változatlan volt, ugyanakkor azok a szavazók, akik elsősorban a kampány-ígéretek hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódtak, és elindultak az úgynevezett ismeretlen preferenciájúak táborába.

Forrás: hirklikk.hu