Továbbra is vezet az ellenzék a Fidesz-KDNP-vel szemben

2021. április 13. 13:16 2021. ápr. 13. 13:16

Az IDEA Intézet 2021. március 26. és március 31. között készített közvélemény-kutatást, amellyel az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát vizsgálták.

Az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd) közös listája a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében négy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben. Az előbbire 48, az utóbbira a biztos szavazó pártot választók 44 százaléka szavazna – írja az atv.hu.

Az ellenzéki eredmények egyébként a korábbi kutatási eredményekhez képest nem változtak, míg a kormánypártok listájának támogatottsága egy százalékponttal csökkent – jegyzi meg az IDEA.

Amennyiben az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, úgy a teljes népességben a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll. AZ IDEA elemzése szerint ez pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mért támogatottságnak, amelyet a kormánypárt a koronavírus-járvány első időszakában 30-ról 35 százalékra tudott növelni. A szavazói többlet 2020. augusztusában érte el a maximumát, azóta fokozatosan csökkent.

Az IDEA friss kutatása szerint az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció áll az élen 11 százalékkal, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 17 százalékon. A Jobbik 10 százalékon áll a teljes, 14-en pedig a biztos szavazó pártot választóknál.

A Momentum Mozgalom 2021. március folyamán az előző hónappal megegyező támogatottságot élvez. A teljes népesség körében 7, a biztos szavazó pártot választók körében 10 százalékon áll.

Az MSZP-Párbeszéd a teljes népességet tekintve 6 százalékot tudhat magáénak, míg a biztos szavazó pártot választók körében 7 százalékos támogatottsága van.

A választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében az LMP 1-1 százalékot kapna.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja, melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya márciusról februárra 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra növekedett.

Forrás: atv.hu